Home VestiEkonomija Pojedina preduzeća sankcionisana jer su bila dobri domaćini

Pojedina preduzeća sankcionisana jer su bila dobri domaćini

by bifadmin

Privrednicima je početkom aprila savetovano da isplaćuju zarade zaposlenima, a sada u uredbi o merama za pomoć vidimo da je onima koji su tako postupili odlaganje plaćanja poreza i doprinosa pomereno za naredni mesec, kaže za eKapiju Zoran Vujović, predsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća i preduzetnika.

– Ministar Siniša Mali i predsednik Privredne komore Marko Čadež su javno rekli početkom aprila da privrednici isplaćuju plate i da će to biti obuhvaćeno merama. Postoje sada dve grupe privrednika, jedni koji su isplatili i bruto i neto, i drugi koji su isplatili samo neto, očekujući da će i to biti obuhvaćeno merama. Oni sada ne mogu da svoje pravo ostvare, jer se sve to pomera za naredne mesece. To jednostavno nije u redu, oni su sada sakcionisani jer su bili dobri domaćini – ističe Vujović.

Mnogo spornih pitanja

Posle usvajanja uredbe o merama podrške otvorilo se mnogo spornih pitanja, smatra i Aleksandar Vasić, osnivač kompanije Poslovni savetnik. Iako većina spornih tačaka, kako navodi, po svojoj prirodi predstavljaju tehnička pitanja, ona u značajnoj meri komplikuju sprovođenje.

– Jedno od najspornijih pitanja je i na koji način će postupati privrednici koji su posle predstavljanja mera, a pre usvajanja uredbe isplatili neto zarade za mart a nisu platili poreze i doprinose, zbog najava da će se odlaganje odnositi i na mesec mart. Oni su pokazali veliku odgovornost prema svojim zaposlenima, a sada će biti oštećeni, jer prema trenutnom nezvaničnom stavu Poreske uprave su postupili suprotno poreskim propisima. Ovim se šalje vrlo loša poruka najodgovornijim privrednim subjektima – ističe Vasić.

Zoran Vujović ukazuje i na to da je će oni koji su već isplatili zarade morati da lično Poreskoj upravi predaju pojedine obrasce.

– Za korišćenje mera napohodno je da se u obrazac PPP-PD kao datum plaćanja označi 4. januar 2021. godine, a oni koji su bili dobri domaćini, sada moraju da popune ZIG obrazac i lično ga predaju Poreskoj upravi. To je sada nonsens, u vreme pandemije i u vreme kada govorimo o onlajn poslovanju, ovako maltretirati ljude – kaže Vujović.

Odluke donete bez konsultovanja privrede

Kako navodi, za privrednike je problematična i stavka da se minimalci kao mera državne pomoći moraju isplaćivati zaposlenima na račun, jer postoji deo radnika, koji nemaju otvorene račune.

– Ima ljudi, posebno nekvalifikovanih radnika koje ne smemo zaboraviti i koji nisu vični da barataju računima i nemaju otvorene račune, oni sada moraju u banku da otvaraju račune, pa ponovo u banku po zaradu i to u vreme virusa – navodi Vujović.

Vasić smatra da iako je uredba o merama podrške usvojena 10. aprila, neophodno je da se za njenu primenu sačeka da ministar bliže uredi pojedina pitanja.

– Trenutno smo mnogo daleko od najavljenja „dva klika“ za pomoć privredi – navodi Vasić.

Vujović ističe da se sa merama već kasni, kao i da su odluke donete bez konsultovanja privrede.

– I Hrvati i Makedonci su brže reagovali, zašto se kod nas ovoliko čeka? I najgora stvar je kad o merama koje se tiču privrede razgovaraju političari i komora bez privrede, bez ljudi koji se operativno bave stvarima. Ako poštuju struku u zdravstvu, neka je poštuju i u privredi – zaključuje Vujović.

Izvor: eKapija

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar