Home VestiIT i nauka Posle Epla i Gugla, i Amazon ulaže u gaming industriju

Posle Epla i Gugla, i Amazon ulaže u gaming industriju

by bifadmin

Kako bi sustigao Epl i Gugl, vodeći div internet trgovine, Amazon, odlučio je da zakorači u jednu od najvrednijih industrija današnjice – gaming industriju.

Njihov plan uključuje razvoj sopstenih igara, ali i platforme za igranje videoigara na klaudu – Project Tempo. Sličan sistem razvio je Gugl i nazvao ga Stadia, dok je Epl za svoje korisnike razvio sistem Arcade. Za razliku od klasičnih igara za računare i konzole za koje je potrebno kupiti moćan hardver na kojem će se pokretati igre, za uživanje u igrama na klaudu uopšte nije važna snaga hardvera. Potrebno je samo imati internet konekciju i uređaj sa kojim ćete se spojiti na internet.

Kako navodi New York Times, Amazon je prvu verziju svog sistema trebalo da predstavi krajem ove godine. No, čini se da će zbog krize uzrokovane koronavirusom predstavljanje Tempa prebaciti za iduću godinu. Iako klaud sistem neće biti dostupan korisnicima sve do 2021. godine, u maju ove godine najavljeno je predstavljanje prve originalne video igre, Crucible.

Inače, pokretanje klaud sistema za videoigre bila bi prva velika investicija Amazona u segmentu zabave. Naime, ovaj američki div poslednji put je u tom segmentu investirao pre 15 godina pokretanjem streaming servisa za serije i filmove, Amazon Prime.

Pokretanjem gaming servisa, prema predviđanjima stručnjaka, Amazon bi u svoju ‘bazu’ mogao dovući oko milion novih pretplatnika.

A da se kompanija odlučila za ulazak na ovo tržište u najbolje vreme, pokazuje i podatak kako bi samo ove godine, industrija videoigara mogla prihodovati više od 160 milijardi dolara. To nadmašuje godišnju zaradu filmske i muzičke industrije. Osim toga, prema procenama, ova industrija trebalo za pet godina da premaši vrednost od 300 milijardi dolara.

Izvor: Investitor.me

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar