Home VestiPolitika i društvo Sramota za takozvani civilizovani svet

Sramota za takozvani civilizovani svet

by bifadmin

Polovina preminulih od korona virusa u Evropi i više od petine u SAD su štićenici domova za starije osobe. To je teška tragedija, ocenjuju zvaničnici Svetske zdravstvene organizacije. Pandemija je iznela na videlo koliko su zanemareni neki delovi društva, čak i u bogatim zemljama.

U Evropi je viruskom korona inficirano više od 1,2 miliona ljudi, potvrdio je Hans Kluge, regionalni direktor Svetske zdravstvene organizacije za Evropu. To je gotovo polovina zaraženih u celom sveti a u poslednjih sto dana je preminulo oko 110.000 ljudi.
Polovina preminulih od korona virusa u Evropi su ljude koji su boravili u domovima za starije osobe i sličnim ustanovama. To je teška tragedija, ocenio je Kuge, dodavši da je pandemija sada iznela na videlo „do koje mere su zanemareni neki delovi našeg društva“.

Potresna lekcija

Preme njegovim rečima, glavni razlozi za širenje virusa u takvim ustanovama su načini na koje one rade i kako se staraju za svoje štićenike. Kluge je istakao da nakon ovako potresne lekcije, mora se preispitati politika prema ovakvim ustanovama, što zahteva i znatno veća ulaganja. Jedan od ciljeva bi trebalo da bude uspostavljanje integrisanih centara za dugoročnu negu starih i drugih ranjivih grupa.
Direktor Svetske zdravstvene organizacije za Evropu je poručio da je potrebna hitna pomoć negovateljima u ovakvim institucijama, koji u teškim oklnostima daju sve od sebe u borbi protiv pandemije.
Slična situacije je i u Sjedninjenim Državama, gde je do sada u domovima za straije od Kovida 19 umrlo 10.217 osoba, pre svega zbog nedostatka testova. To je više od petine ukupno preminulih osoba zaražnih virusom u SAD. Najveći broj preminulih osoba u domovima za stare, čak trećina od ukupnog broja, evidentirana je u Njujorku.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar