Home VestiEkonomija Srbija postala najveći izvoznik višanja

Srbija postala najveći izvoznik višanja

by bifadmin

Srbije je prošlu godinu završila kao najveći izvoznik višanja u svetu. Ali po vrednosti izvoza je tek četvrta na globalnoj listi. Iako su SAD i Kanada po obimu izvoza iza nas, prodavale su kilogram višanja po deset puta većoj ceni.
Srbija je u 2019. izvezla 14.252 tone višanja, što je najveća količina u svetskoj trgovini. Mađarska je prodala 10.322 tone, Poljska 5.210 tona, a slede SAD sa 3.176 tona, piše na portalu makroekomonija.org ekonmski analitičar Miroslav Zdrarvković.

Srbija je, međutim, imala tek četvrtu vrednost izvoza, nakon SAD, Kanade i Mađarske. Prve dve zemlje prodale su kilogram višanja po deset puta većoj ceni, Mađarska po ceni koja je veća za oko 50%, a prosečna izvozna cena iz Srbije bila je oko 70 dinara po kilogramu (570 evra po toni).
Osim Mađarske, od zemalja sa kojima se graničimo višnje se izvoze i iz Hrvatske i Bugarske, ali po mnogo manjim vrednostima i količinama.

Najveći izvoz u Rusiju

Srbija je bila u mogućnosti da proda najveću količinu višanja zahvaljujući izvozu u Rusiju, koji je od 2012. povećan 6,2 puta. U vreme poljoprivrednog popisa tri petine vrednosti izvoza išlo je u Nemačku, ali je od tada vrednost smanjena za dve petine. Višnje se izvoze još u BiH, Austriju, Mađarsku, Italiju i Rumuniju i još u pet zemalja za manje od 100 hiljada evra po zemlji.
Najveći deo pod višnjama, u vreme poljoprivrednog popisa, nalazio se u Južnoj i Istočnoj Srbiji (70%), zatim u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji (13,8%), Vojvodini (11%), a najmanje u Beogradu (5,3%).

Višnje ispred malina

Prema podacima RZS-a u 2019. je proizvedeno 97 hiljada tona višanja i rod je bio smanjen za četvrtinu u odnosu na 2018. godinu.
Prema statistikama FAO, višnje su bile na 18. mestu prema vrednosti proizvodnje u Srbiji sa 128 miliona dolara, iza paradajza (132 miliona dolara), a ispred malina (127 miliona dolara).
Prema istom izvoru, Srbija je bila šesti proizvođač višanja u svetu, nakon Rusije, Ukrajine, Poljske, Turske i SAD. Rusija je, uprkos činjenici da je najveći proizvođač višanja u svetu, direktno pomogla proizvodnji višanja u Srbiji kroz uvoz iz naše zemlje.

Izvor: http://www.makroekonomija.org/

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar