Home VestiEkonomija Šta podrazumeva moratorijum na dividende?

Šta podrazumeva moratorijum na dividende?

by bifadmin

Vlada Srbije je u prethodnom periodu donela dosta mera koje za cilj imaju umirivanje posledica koje će zbog korona virusa trpeti srpska privreda. Jedna predložena mera, iako značajna, do sada nije dobila više prostora u medijima.

Reč je predlogu Moratorijuma na dividende. Ukoliko bi ovaj predlog bio usvojen, to bi moglo da znači da bi privatnim vlasnicima bilo zabranjeno da raspolažu ostvarenim profitom u narednom periodu.

Kako bi ovaj predlog mogao da izgleda u svojoj konačnoj verziji i kakvi bi bili njegovi efekti, objašnjava nam Nenad Gujaničić, glavni broker investicionog društva Momentum Securities.

Šta podrazumeva moratorijum na dividende?

Kao deo programa ekonomskih mera Vlade Republike Srbije naveden je između ostalog i moratorijum na isplatu dividendi za tekuću godinu, a iz ove odluke su isključena javna preduzeća. Ukoliko ova odluka stupi na snagu to bi praktično značilo da država zabranjuje privatnim vlasnicima slobodno raspolaganje ostvarenog profita na određeno vreme, istakao je Gujaničić na početku našeg razgovora.

Šta je tačno predložila Vlada Srbije?

Ovaj predlog je naveden tek u šturom obliku i zasad nije bilo obrazloženja od strane predlagača. Ukoliko je reč o kompanijama koje su korisnici državne pomoći, onda bi ovaj predlog bio na mestu, ali nigde u predlogu mera nije naveden ovaj uslov.

Šta Vlada želi da postigne sa ovom odlukom?

Vlada ovom merom pokušava da predupredi eventualni odliv kapitala iz zemlje jer se pretpostavlja da bi veće kompanije (mahom u stranom vlasništvu) mogle odlukom vlasnika da značajan deo profita isplate putem dividende. Sloboda raspolaganja imovinom pa i ostvarenim profitom, s druge strane, zajamčena je ustavom, pa ostaje da se vidi koliko će pre svega strani investitori ovo tretirati sa aspekta kršenja osnovnih vlasničkih prava, stav je Nenada Gujaničića.

Javna preduzeća nisu u ovoj priči

U predlogu mera kao jedini izuzetak su navedena javna preduzeća koja su u prošlosti, kada je budžet bio neuravnotežen, znala da uplaćuju značajna sredstva u budžet putem dividendi, čak i preko njihovog realnog potencijala. Javna tajna je da su pojedina javna preduzeća podizala kredite kako bi isplaćivala državi dividende. U tekućoj godini usled pada privrednih aktivnosti očekuje se veliki udar na budžetske prihode pa donosioci mera očekuju da će od javnih preduzeća uspeti barem delimično da nadomeste ovaj pad.

Potencijalno veliki udarac za akcionare na Beogradskoj berzi

Kada su u pitanju akcionari kompanija sa Beogradske berze, njima su svakako dividende značajan izvor zarade. Svake godine kompanije koje su kotirane na Belexu akcionarima isplate oko stotinjak miliona evra dividende (doduše, najviše otpadne na većinske vlasnike), te je ovo postao važan deo korporativne kulture kompanija. Neke od njih (Metalac, Jedinstvo Sevojno) neguju i princip radničkog akcionarstva i za njih će eventualni moratorijum na dividende biti još veći udarac.

Biće zanimljivo da li će pod ovu odluku spasti i Komercijalna banka koja je nedavno privatizovana, a očekivalo se da će ove godine isplatiti zaostale dividende i dividende iz prošlogodišnje dobiti (sve ukupno preko 100 miliona evra). Veliki udar bi mogli pretrpeti i vlasnici malih, inokosnih kompanija koji često rade za minimalac i sebe nagrađuju tek putem dividende ukoliko uspešno završe poslovnu godinu. Na ovaj način će im biti uskraćeno ovo pravo tokom cele godine.

Sličnih odluka nema u drugim državama

Jasno je da ovakve odluke ne mogu biti donete u zemljama sa čistom tržišnom privredom. Evropska centralna banka (ECB) je dala preporuku bankama da ne isplaćuju dividende do oktobra i ovo su mnoge banke prihvatile, neke bi to gotovo sigurno uradile i bez ove preporuke. Takođe, regulatori na tržištu osiguranja su dali slične preporuke, ali je većina evropskih osiguravajućih kompanija ostala na liniji isplate dividende akcionarima, ističe Gujaničić.

Kada govorimo o pojedinačnim državama, Nemačka i Francuska su na primer, uslovile kredite i druge vidove državne pomoći kompanijama obustavljanjem isplate dividende što se može smatrati razumnom merom. Tako je nemački TUI povukao kreditnu liniju od države i neće isplaćivati dividendu dok traje otplata, a slično će uraditi u Lufthansa za koju se očekuje da će primiti veliku državnu pomoć. Ostale nemačke kompanije će isplatiti dividendu, ali zbog lošijih rezultata biće u proseku niže nego prošle godine. Tako su najveće nemačke kompanije okupljene u indeksnoj korpi DAX prošle godine isplatile dividendu od 36,4 milijarde evra dok se ove godine očekuje isplata 33,7 milijardi evra, zaključak je Nenada Gujaničića.

Izvor: Kamatica.rs

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar