Home VestiEkonomija Šta uraditi da biste se prijavili i dobili poreske olakšice i minimalac za radnike?

Šta uraditi da biste se prijavili i dobili poreske olakšice i minimalac za radnike?

by bifadmin

Danas (u ponedeljak) počinje prijava privrednika za državnu pomoć u okviru ekonomskih mera za saniranje posledica uticaja virusa korona na privredu Srbije.

Svi zainteresovani moći će da se prijave, i to kroz poresku prijavu, koju i inače popunjavaju

Vlada Srbije usvojila je tri uredbe kojima se precizira primena mera za podršku privredi u vanrednom stanju nastalom zbog pandemije virusa korona. Ovim propisima detaljnije je objašnjeno ko i na koji način može da se prijavi za državnu pomoć, kao i koje su procedure za korišćenje olakšica.

Šta uraditi da biste se prijavili i dobili poreske olakšice i minimalac za radnike?

Najjednostavnije rečeno, pošto se odlaže plaćanje poreza i doprinosa na zarade i naknade zarada do 04.01.2021, pri popunjavanju poreske prijave, kao dan početka plaćanja poreza stavićete taj datum. I to je sve što treba da uradite. Samim tim, prijavljujete se automatski i za novčanu pomoć u iznosu od 30.000 dinara.

Doprinosi čije plaćanje je odloženo u skladu sa ovom uredbom, smatraju se plaćenim za svrhu ostvarivanja prava po osnovun penzijskog i invalidskog osiguranja, zdravstvenog osiguranja, ostvarivanja prava za slučaj nezaposlenosti i ostvarivanja prava na finansijsku podršku porodici sa decom.

Ko sve ima pravo na direktnu novčanu pomoć?

Кada je reč o uplati bespovratnih novčanih sredstava iz budžeta, u iznosu od oko 30.000 dinara, na njih imaju pravo: preduzetnik, preduzetnik paušalac, preduzetnik poljoprivrednik, preduzetnik drugo lice, pravna lica koja su razvrstana kao mikro, mala i srednja. Novčanu pomoć može da koristi i samostalni preduzetnik koji nema zaposlenih.

Predviđena je i direktna pomoć velikim preduzećima u vidu uplate bespovratnih novčanih sredstava u iznosu od 50 odsto osnovne minimalne neto zarade za mart 2020. godine, i to za zaposlene kojima je rešenjem utvrđen prekid rada nakon uvođenja vanrednog stanja. Isplata će se takođe vršiti u maju, junu i julu, u iznosu 50 odsto minimalne zarade za mesec mart.

Isplata će početi u maju, najkasnije do 10. maja i ide u tri rate – maj, jun i jul, za sve privredne subjekte i male i velike. Svaka firma za uplatu otvoriće namenski račun, uključujući i paušalce.

Ministar finansija Siniša Mali pozvao je privrednike da se prijave za program ekonomskih mera.

„Pozivam sve privrednike, mikro, mala, srednja i velika preduzeća da iskoriste ove pogodnosti, jer je u pitanju zaista velika podrška za vaše poslovanje. Država je uz vas, a to smo pokazali kroz ovaj paket mera“, istakao je Mali.

Danas bi, kako je najavljeno, trebalo da bude objavljen i poziv Fonda za razvoj za pomoć privrednicima u održavanju likvidnosti, a do će biti četvrtka završen i pravni okvir za garantnu šemu za podršku privredi, odnosno preduzetnicima, mikro, malim i srednjim preduzećima.

Vrednost kredita koji će biti plasirani na taj način je dve milijarde evra, a u pitanju je novac za koji će država garantovati i biće na raspolaganju ovog meseca.

Do četvrtka, kako je najavljeno, biće gotova i uredba koja se odnosi na poljoprivrednike i koja će preciznije definisati prava poljoprivrednika u okviru paketa pomoći. Poljoprivrednici, koji su inače registrovani kao pravna lica ili preduzetnici, imaju pravo na pomoć, kao i ostala pravna lica i preduzetnici iz već donetog ekonomskog paketa mera.

Izvor: Blic

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar