Home Vesti Stopa kriminala pada svuda u svetu

Stopa kriminala pada svuda u svetu

by bifadmin

Svi ljudi, pa i kriminalci, sada uglavnom borave u svojim kućama, što znači da i njihov posao trpi.

U Čikagu, jednom od američkih gradova sa najviše kriminala, hapšenja zbog droge opala su za 42 odsto. Ukupna stopa kriminala u ovom gradu snižena je za 10 odsto. Ovo međutim nije jedini američki grad u kojem je smanjena stopa kriminala.

U žarištu američke epidemije Njujorku glavne kriminalne aktivnosti (ubistva, silovanja, pljačke i napadi) u martu su smanjene za 12 odsto. “Sreća u nesreći” je da se ovo dešava u trenutku kada je veliki broj policajaca zaražen koronavirusom – u ovom gradu od 36.000 policajaca trenutno ne radi 7.000.

I u ostalim američkim gradovima je sve manje ubistava i pljački. Ono što pak brine policiju je porast porodičnog nasilja.

Manje nasilja i van Amerike

Centralna i Latinska Amerika ovih dana beleže do sada neviđeno smanjenje kriminalnih aktivnosti. U maloj centralnoameričkoj državi El Savlador pre nekoliko godina beleženo je čak i po 600 ubistava na dnevnom nivou. Prošlog meseca taj broj je smanjen na dva ubistva dnevno.

U Peruu je stopa kriminala prošlog meseca pala za 84 odsto tako da mrtvozornici sada uglavnom pregledaju tela samoubica i prirodno preminulih.

U Južnoj Africi samo tokom prve nedelje karantina broj silovanja je pao sa 700 na 101. Broj nanošenja teških povreda je smanjen sa 2.673 na 456 a ubistava sa 326 na 94.

 

Foto: stevepb, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar