Home VestiIT i nauka Inženjerka napravila respirator „hakujući” pumpicu za mleko

Inženjerka napravila respirator „hakujući” pumpicu za mleko

by bifadmin

Grupa inženjera iz SAD na neočekivan ali jednostavan način planira da reši problem deficita respiratora — transformacijom pumpice za izvlačenje mleka.

Od trenutka kada su SAD postale novo žarište pandemije tamošnje zdravstvene ustanove prijavljuju deficit respiratora i ostalih medicinskih sredstava za borbu protiv zaraze. Gradonačelnik Njujorka, najteže pogođene oblasti, početkom nedelje je naveo da grad raspolaže slobodnim respiratorima za još samo nekoliko dana.

Ideju za jednostavno rešenje ovog problema dobila je grupa inženjera iz Merilenda. Oni su su posle saopštenja Uprave za hranu i lekove pokušali da iskoriste pumpicu za izvlačenje mleka kao respirator. Samo pomoću skalpela i šrafcigera inženjerka Bredni Gerstner je realizovala svoju ideju. Ona je pretpostavila, a potom i potvrdila, da se usisna funkcija pumpice može podesiti tako da potiskuje vazduh i ubrzo došla i do potrebnog medicinskog standarda funkcionisanja.

Zajedno sa još tri kolege ona ubrzano radi na tome da dobiju zeleno svetlo. Kako navodi jedan od inženjera, brzo su pronašli i način da „uhakuju” prekidač koji je nedostajao. „Jednostavno smo nakalemili nekoliko konektora na kontrolnu tablu pumpice i koristili Arduino za uključivanje i isključivanje”, kažu oni.

Kao i kod drugih improvizovanih rešenja, prilagođavanje je izbalansirano troškovima izrade – da bi se jedna pumpica transformisala potrebno je oko 250 dolara, dok se cena respiratora kreće između 25.000 i 50.000 dolara.

Izvor: Startit

Foto: tatlin, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar