Home VestiIT i nauka Tajvan preko mobilnih telefona prati ko krši karantin

Tajvan preko mobilnih telefona prati ko krši karantin

by bifadmin

Tajvan je jedna od nekoliko zemalja u svetu koje su rado posegle za novim tehnologijama u borbi protiv koronavirusa. Naime, u ovoj zemlji se konstantno nadzire 55.000 osoba kojima je naloženo da budu u kućnom karantinu. I to preko pametnih telefona.

Pomenuti sistem nadzora kolokvijalno se naziva “digitalna ograda”. Njime se prati kretanje osoba koje su potencijalni prenosnici virusa. Čim one odu malo dalje od svog doma šalju im se poruke i pozivi. A oni koji se o njih ogluše, kažnjavaju se u novčanom iznosu koji može ići čak i do 33.000 dolara.

Ova zemlja je na sistemu za praćenje počela da radi u januaru, čim su se pojavili podaci o prvim zaraženima. Prvobitno je razmatrala nošenje narukvica za praćenje, ali je odustala od te ideje, jer je “previše invazivna”. Potom se preorijentisala na telefone.

Da ova inicijativa ima nekog efekta pokazuju i brojke. Tajvan ima sličan broj stanovnika kao Australija, ali beleži samo 322 zaražene osobe, za razliku od Australije sa svojih 4.800 zaraženih.

Međutim, treba imati u vidu i da su građani Tajvana veoma okrenuti tehnologiji, i da je rado koriste. Tako su već u februaru oni sami napravili mapu apoteka i prodavica snabdevenih maskama i lekovima. Ona je bila stalno ažurirana, te su uživo mogli pratiti gde ima kojih potrepština.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar