Home VestiEkonomija Ko su najveći izvoznici medicinske opreme?

Ko su najveći izvoznici medicinske opreme?

by bifadmin

Najviše se u vreme pandemije Covida 19 carini – sapun, pokazuje izveštaj Svetske trgovinske organizacije (WTO).

Ukupni izvoz lekova, medicinske opreme, proizvoda za ličnu zaštitu i potrošnog medicinskog materijala u 2019. dostigao je 996 milijardi dolara, što je šest posto više nego u godini ranije, prenosi Novac.
Nemačka je najveći izvoznik čija je vrednost izvoza u 2019. od 136,2 milijarde dolara i 14 posto udela u svetskom tržištu.

Na drugom mestu je SAD sa 116,6 milijardi dolara i udelom od 12 posto. Treća je Švajcarska s 90 milijardi dolara izvoza i devet posto udela u globalnom tržištu.

Te tri zemlje čine nešto više od trećine svetskog izvoza medicinskih proizvoda, saopštio je WTO.

Vrednost uvoza porasla je prošle godine pet posto, premašivši 1.000 milijardi dolara. Time je ukupna vrednost globalne razmene medicinskih proizvoda u 2019. dostigla oko 2.000 milijardi dolara, što odgovara oko pet posto vrednosti ukupne globalne robne razmene.

Kina najveći izvoznik maski

Kina je sedmi izvoznik svih medicinskih proizvoda, ali je najveći izvoznik zaštitnih maski i drži gotovo četvrtinu globalnog tržišta. Zajedno sa Nemačkom i SAD proizvodi gotovo svaku drugu masku, prema podacima WTO-a.

Singapur pak predvodi malobrojnu grupu izvoznika respiratora i ventilatora u koju su se još svrstali SAD, Nizozemska i Kina. Zajedno proizvode više od polovine tih uređaja za medicinsku podršku disanju.

Zbog pandemije koronavirusa bolnice širom sveta pokušavaju da ih nabave, a u poslednje vreme i same organizuju proizvodnju pojedinih delova 3D štampanjem, uz podršku kompanija iz drugih sektora ali i organizovanih inicijativa građana.

Od zanemarivog udela u razmeni do nestašice

WTO je posebno objavio podatke za proizvode kojih nema dovoljno za borbu protiv Covida 19, prema čestim upozorenjima vlada, međunarodnih organizacija i medija.

Reč je o dezinficijensima i sredstvima za sterilizaciju, zaštitnim maskama, rukavicama, sapunima i sanitarnim tečnostima, monitorima za praćenje stanja pacijenata, uređajima za merenje pulsa, zaštitnim naočarama i vizirima, sterilizatorima, toplomerima, ultrazvučnim i rendgen aparatima, respiratorima, maskama za kiseonik..

Ukupno je prošle godine izvezeno i uvezeno tih proizvoda u vrednosti 597 milijardi dolara, što odgovara 1,7 posto globalne robne razmene, navodi WTO.

Visoke carine na sapun

WTO ukazuje i na velike razlike u carinama na različite grupe proizvoda važnih za prevenciju i lečenje Covida 19.

Raspon se kreće od 2,1 posto u proseku za lekove, preko 3,4 posto za opremu poput respiratora, mikroskopa i skenera, do 11,5 posto za proizvode za ličnu zaštitu, poput maski, rukavica i naočara. U nekim zemljama ta se stopa penje i na 27 posto.

U WTO-u izdvajaju prosečnu carinu na uvoz sapuna od 17 posto, dodajući da u nekim zemljama članicama premašuje i 50 posto.

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje redovno i temeljno pranje ruku sapunom i vodom kako bi se sprečila zaraza, a kao alternativu sugeriše upotrebu dezinficijensa.

Izvor: B92

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar