Home VestiPolitika i društvo Tramp obustavio finansiranje SZO

Tramp obustavio finansiranje SZO

by bifadmin

Predsednik SAD Donald Tramp naložio je svojoj administraciji da obustavi finansiranje Svetske zdravstvene organizacije (SZO), zbog načina na koji je reagovala na pandemiju korona virusa.

Tramp je na konferenciji za novinare u Beloj kući rekao da SZO „nije obavila svoju osnovnu dužnost i da mora da odgovara“. On je dodao je da je SZO promovisala „dezinformacije Kine o virusu“ što je, kako je naveo, verovatno dovelo do veće epidemije nego što bi to, u suprotnom, bio slučaj.

Odluka Bele kuće da zaustavi finansiranje SZO je očekivana, s obzirom na to da je Tramp sve češće kritikovao tu organizaciju, dok je žestoko reagovao i na kritike načina koji je njegova administracija odgovorila na epidemiju.

Polemike i unutar SAD

Trampova odluka odmah je naišla na osude.
Predsednica Američkog medicinskog udruženja Patris Heris ocenila je da reč o „opasnom koraku u pogrešnom smeru, koji neće olakšati nanošenje poraza Kovidu-19″ i pozvala predsednika da je preispita.
Broj žrtava korona virusa u SAD premašio je 25.500 hiljada, dok je zaraženo najmanje 600.000 ljudi, pokazuju podaci Univerziteta Džons Hopkins.

Zvaničnici od Njujorka od Kalifornije razgovaraju o načinima da postepeno ukinu restrikcije i otvore svoje zajednice, ali dolaze u sukob sa predsednikom Trampom o tome ko donosi tu odluku.

Predsednik Tramp je ušao u konflikt sa nekim guvernerima oko toga ko ima ovlašćenja da ponovo otvori zemlju.
Guverner Njujorka Endru Kuomo poručio je da predsednik SAD nema totalna ovlašćenja.
„Mi nemamo kralja. Imamo predsednika. To je velika odluka. Pobegli smo od toga da imamo kralja i Džordž Vašington je bio predsednik, a ne kralj Vašington. Stoga, predsednik nema potpuno ovlašćenje“, rekao je Kuomo u intervjuu za televiziju NBC.

Kada početi sa povlačenjem restrikcija

U centru pažnje je pitanje kada početi sa povlačenjem restrikcija da bi se pokrenula ekonomija budući da je u Njujorku i drugim državama počeo da se smanjuje broj hospitalizovanih.

U međjuvremenu, glavni vladin ekspert za zarazne bolesti Entoni Fauči rekao je u intervjuu za agenciju Asošijeted pres da Amerika još nema ključne procedure za testiranje i praćenje prenošenja bolesti da bi počela da otvara ekonomiju.
Fauči je naglasio da zvaničnici zaduženi za javno zdravlje moraju da budu u mogućnosti da brzo testiraju ljude na virus, izoluju nove slučajeve i otkriju novo zaražene pre ublažavanja postojećih restrikcija, navodi Glas Amerike.

Gutereš: Nije trenutak za smanjivanje finansiranja SZO

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je da nije trenutak za smanjivanje finansiranja Svetske zdravstvene organizacije (SZO) nakon odluke SAD o obustavljanju svog doprinosa.
„SZO mora biti podržana jer je apsolutno neophodna u svetskim naporima da se pobedi u ratu protiv Kovid-19“, rekao je Gutereš.
On je naveo da će biti vremena da se kasnije razmotri „kako su reagovali svi oni koji su uključeni u krizu“.
SAD najviše doprinose SZO, za koju su izdvojile više od 400 miliona dolara u 2019. godini.
Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar