Home VestiEkonomija MMF: Pad BDP-a Srbije za 3 odsto

MMF: Pad BDP-a Srbije za 3 odsto

by bifadmin

Prema prognozi Međunarodnog monetarnog fonda, Srbija će zbog posledica pandemije ove godine imati pad BDP-a za 3 odsto. Naša stopa nezaposlenosti će porasti na 13,4 procenta.

Međunarodni monetarni fond (MMF) predviđa da će zbog globalne krize izazvane pandemijom korona virusa bruto domaći proizvod Srbije pasti ove godine za 3 odsto, ali da će 2021. godine ostvariti rast od 7,5 procenata.

Evropu, prema MMF-u, očekuje pad od 6,6 posto, a u evrozoni od 7,5 odsto.

Prema izveštaju o svetskim ekonomskim izgledima za 2020. godinu, nazvanom „Veliki karantin“, koji je danas objavljen na veb sajtu Fonda, i globalna ekonomija će zabeležiti pad od 3 procenta.

Što se tiče zemalja u okruženju, MMF predviđa da će Slovenija imati ove godine pad od 8 odsto, a Hrvatska od 9 procenata.

Duboku privrednu recesiju Fond očekuje u Grčkoj, od čak 10 procenata, Bugarskoj prognozira pad od 4, Rumuniji od 5, a Mađarskoj od 3,1 odsto.

Prema prognozi MMF-a, američka privreda će u 2020. godini pasti za 6 procenata, Italija će zabeležiti pad od 9,1 odsto, Francuska od 7,2, Nemačka 7, a Velika Britanija od 6,5 procenata.

Kad je reč o Srbiji i drugim procenama, prema projekcijama MMF-a, inflacija će iznositi 1,4 posto ove godine, a dogodine će se vratiti na nivo od 1,9 procenata.

MMF takođe predviđa da će deficit bilansa tekućih plaćanja Srbije biti smanjen sa prošlogodišnjih minus 6,9 posto na minus 6,1 procenat ove godine, i da će nastaviti pad iduće godine na minus 5,5 odsto.

Kada je reč o stopi nezaposlenosti, Fond prognozira da će ona porasti ove godine na 13,4 procenta, nakon čega će se 2021. spustiti na 13 odsto.

Izvor: Tanjug

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar