Home Vesti Turističke agencije vraćaju vaučere umesto novca

Turističke agencije vraćaju vaučere umesto novca

by bifadmin

Više od 100 hiljada turističkih aranžmana koje su uplatili naši građani za proleće je otkazano. Kada prođe vanredno stanje izazvano pandemijom koronavirusa, oni će moći da se dogovore sa agencijom oko obeštećenja.

“Biće im ponuđeni vaučeri kojima će moći da iskoriste odloženo putovanje ovog leta ili u narednih godinu dana”, objašnjava za portal Nova ekonomija Aleksandar Seničić iz Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA).

Prema njegovim rečima, sada su otkazana putovanja do 15. maja. A šta će se dalje dešavati sa aranžmanima za leto zavisiće od mera države koja je uvela vanredno stanje i zatvorila granice.

Šteta za domaće hotelijere 3 miliona evra

Povraćaj novca nije “realna opcija” jer turističke agencije zbog novonastale situcije već imaju problema sa likvidnošću. Kakvo će biti rešenje za one koji su uplatili takozvane “first minute” aranžmane tek će se videti, dodaje on.

“Tu je problem što je novac odmah prebačen stranim partnerima i hotelijerima. Mi zavisimo od situacije u zemlji u koju je bilo planirano putovanje”, objašnjava Seničić. On tvrdi da je sada teško prognozirati kada će najpogođenije zemlje kao što su Italija i Španija da se vrate na turističku mapu.

Veliku štetu pretrpeće i domaći hotelijeri jer su u ovoj situaciji otkazani i dolasci stranih turista. Prve procene govore da je šteta skoro tri miliona evra.

Neki putnici i bez obeštećenja

Za one koji su odavno isplanirali i uplatili odmor na pojedinim egzotičnim destinacijama na koje sada ne mogu da otputuju problem je što neće biti obeštećeni.

“Na destinacijama kao što su recimo Zanzibar ili Maldivi nije proglašeno vanredno stanje. Avio kompanije tamo normalno lete, hoteli su spremni za dolaske putnika, te imaju pravo da naplate troškove u slučaju otkazivanja. Ti troškovi padaju na teret putnika. Svugde u svetu je tako”, objašnjava Seničić.

Izvor: Nova ekonomija

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar