Home VestiPolitika i društvo Građani Srbije u najmanjoj meri zabrinuti za gubitak radnog mesta

Građani Srbije u najmanjoj meri zabrinuti za gubitak radnog mesta

by bifadmin

Regionalna agencija za istraživanje tržišta Valicon krajem prethodne nedelje sprovela je istraživanje o tome kako građani Srbije doživljavaju trenutnu situaciju izazvanu korona virusom. Skoro 90% građana Srbije zabrinuto je u vezi sa epidemijom. Mere koje Vlada Republike Srbije donosi s ciljem sprečavanja daljeg širenja korona virusa njih 73% smatra primerenim situaciji.

Pozivanje na solidarnost pokazuje rezultate

Građani Srbije, kako pokazuje istraživanje, najviše brinu za svoje bližnje. Čak 86% njih izjavilo je da u najvećoj meri brine za članove svoje porodice. Na drugom mestu se nalazi briga za lično zdravlje, sa čime se saglasilo 46% ispitanika.

Interesantno je da je svega 3 od 10 ispitanika, čak i pre zvaničnog predstavljanja paketa mera za pomoć privredi, pokazalo zabrinutost za ekonomske posledice širenja epidemije korona virusa. Više od polovine ispitanika (55%) smatra da su ekonomske mere koje su Vlada i Narodna banka ranije objavile adekvatne. Za ekonomske posledice zabrinuto je 43% ispitanika u Bosni i Hercegovini, 46% u Sloveniji i 49% u Hrvatskoj. U Srbiji je za ekonomiju zabrinuto 30%, što predstavlja najniži stepen zabrinutosti u regionu.

Što se zabrinutosti za radno mesto tiče, procenti su najniži i iznose 11% u Srbiji, 12% u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, a u Sloveniji 10%. S druge strane, građani u Srbiji i regionu u velikoj meri očekuju pogoršanje u pogledu ličnih finansija. Na pitanje „Kakvo je Vaše opšte finansijsko stanje, u poređenju sa periodom od pre pola godine“ 70% ispitanika iz Srbije odgovorilo je da ili očekuje pogoršanje ili je situacija u finansijskom pogledu već lošija. U BiH je taj procenat 77%, u Hrvatskoj 72% dok je u Sloveniji najniži i iznosi 67%.

Hrvatska najoptimističnija, BIH umereno pesimistična

Svega 53% ispitanika u Srbiji i 56% u Sloveniji smatra da situacija u pogledu širenja korona virusa ide ka boljem ili mnogo boljem. Stepen optimizma u Hrvatskoj najviši je u regionu i iznosi 67%. Ispitanici u BiH su nešto pesimističniji u ovom pogledu te 56% smatra da situacija ide ka lošijem ili mnogo lošem.

Sa podacima iznad korelira i odgovor na pitanje kako građani lično doživljavaju i opisuju trenutnu situaciju u novonastalim okolnostima. Naime, najveći broj ispitanika u Srbiji (36%), pa i regionu, izjasnio se da je u najmanju ruku doživljavaju kao neugodnu ili umarajuću. S druge strane čak 47% ispitanika u Srbiji percipira trenutnu situaciju kao podnošljivu ili normalnu s obzirom na okolnosti.

Srbija optimističnija od zemalja u regionu u pogledu promena u potrošnji

Čak 60% ispitanika u Srbiji izjavilo je da u ovom trenutnu nije promenilo potrošačke navike, a 28% njih smatra da ih neće ni promeniti. S druge strane nalazi se 32% koji u nastupajućem periodu očekuju smanjenje lične potrošnje. Drugih 39% ispitanika ipak ocenjuje da je epidemija uticala na količinu potrošnje, 10% ispitanika troši više nego ranije, a 29% troši manje u odnosu na pređašnji period. Rezultati istraživanja u regionu pesimističniji su u odnosu na podatke u Srbiji. Čak 77% ispitanika u Sloveniji, 79% u Hrvatskoj i 69% u BiH smatra da će trošiti manje ili već sada troši manje u odnosu na period pre pojave korona virusa.

Projekcije trajanja epidemije

Ispitanici u regionu donekle su usaglašeni u pogledu predviđanja trajanja epidemije korona virusa. Iako na ovo pitanje niko nema odgovor, stanovnici Srbije procenjuju da će mere socijalne distance, zabrane kretanja, zatvorenih škola i dr. trajati oko 2,7 meseci. Građani Hrvatske očekuju da će kriza trajati 2,8 meseci, Bosne i Hercegovine 2,9 meseci dok ispitanici u Sloveniji ocenjuju da će kraj epidemije biti proglašen u roku od 2 meseca.

Izvor: Istraživanje javnog mnjenja Srbije i regiona, 24-29. mart 2020. godine, Valicon

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar