Home VestiEkonomija U martu je registrovan značajan oporavak privredne aktivnosti u Kini

U martu je registrovan značajan oporavak privredne aktivnosti u Kini

by bifadmin

Najnoviji podaci zvanične kineske statistike za mart napokon donose optimizam, konstatuje se u analizi autora biltena „Mesečne analize itrendovi“ (MAT).

Kako se ističe, u martu je registrovan značajni oporavak privredne aktivnosti u Kini uz ubrzanje proizvodnje. Podaci su značajni za ostatak sveta, premda mogu biti svojevrsna predikcija dinamike po okončanju vanrednog stanja. Autori MAT-a potsećaju da je industrijski sektor Kine tokom februara zabeležio najveću kontrakciju aktivnosti od kada se ona statistički prati.

Pad je bio veći od onog tokom globalne finansijske krize, uz istovremeno smanjenje novih narudžbi. Kineski PMI proizvodni indeks, koji označava očekivanja menadžera nabavke, bio je redukovan na istorijski minimum. Svih pet podindeksa koji čine PMI bili su mnogo ispod praga uobičajene poslovne dinamike. Sličan rezultat je zabeležen i kod odgovora menadžera nabavke u sektorima koji su van proizvodnog procesa. U martu je došlo do preokreta.

Poslovne aktivnosti, merene PMI indeksom, odnosno očekivanom nabavkom, su u ekspanziji. PMI indeks prerađivačkog sektora iznosio je 52,0, dok je u neprerađivačkom delu ekonomije i nešto veći, 52,3, navodi se u analizi.

To ne znači da se kineska ekonomija već u martu vratila na normalu, ili pretkrizni nivo, već da je na putu oporavka, koji će trajati.

Zanimljiv je i podatak da je zaključno sa 25. martom stopa vraćanja na posao kod velikih i srednjih preduzeća u nacionalnom istraživanju menadžera nabavki bila 96,6 odsto, što je za 17,7 procentnih poena više nego u prethodnom mesecu, kada je kriza dostigla vrhunac, navodi se u analizi.

Izvor: N1

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar