Home VestiEkonomija U Pirotu najugroženije tekstilna i automobilska industrija

U Pirotu najugroženije tekstilna i automobilska industrija

by bifadmin

U Slobodnoj zoni Pirot procenjuju pad poslovanja za 50 odsto u naredna dva meseca. Najugoroženije su tekstilna i automobilska industrija. Normalizacija poslovanja bi eventualno mogla da usledi krajem jula ili početkom avgusta.

Od 26 kompanija, koliko posluje unutar Slobodne zone Pirot, polovina ne radi zbog posledica epidemije koronavirusa, a među njima je i sedam velikih kompanija. Dragan Kostić, direktor Slobodne zone Pirot, izjavio je za „Južne vesti“ da usled toga posluju sa 20% gubitka u logistici. Preme njegovim procenama, u naredna dva meseca poslovanje transporta i logistike umanjiće se i do 50%.

Kostić naglašava da nije došlo do potpunog gašenja proizvodnje i da trenutno nema većeg zastoja u transportu. Najveće proizvodne kompanije su najavile da će od 21. aprila ponovo pokrenuti pogone. Ali, u ovom trenutku je teško predvideti kako će se poslovanje Slobodne zone u Pirotu odvijati tokom maja.

Analize koje se sprovode ukazuju da će logistika i promet biti umanjeni u maju i junu za oko 50 odsto. Kostić procenjuje da bi povratak u normalne uslove rada možda mogao da se očekuje krajem jula ili početkom avgusta.

On dodaje da je u situaciji vanrednog stanja, pored tekstilne, posebno ugrožena automobilska industrija i svi njeni snabdevači. Upravo zbog toga je, kako objašnjava, stala proizvodnja u kompaniji „Tigar Tajers“. Ipak, i dalje ima veće potražnje za gumama za poljoprivredne mašine, jer su u jeku poljoprivredni radovi.

Izvor: Južne vesti

Foto: Tama66, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar