Home Vesti Penzioner izleteo iz borbenog aviona

Penzioner izleteo iz borbenog aviona

by bifadmin

Da ima krajnje neuobičajenih događaja nevezanih za aktuelnu pandemiju, svedoči istražni rasplet jednog avionskog incidenta u Francuskoj. Odnosi se na francuskog penzionera, koji je civilno lice, ali je samog sebe katapultirao iz borbenog aviona RafaleB.

U martu, ali prošle godine, u blizini jednog od aerodroma francuskog Ratnog vazduhoplovstva Saint-Dizier – Robinson, dogodio se neuobičajeni incident. Rasplet je obelodanjen tek ovih dana, nakon što je završena zvanična istraga, piše na portalu bug.

Glavni junak je jedan francuski građanin, kome nadležni organi nisu hteli da objave ime. On se sa navršene 64 godine prošlog marta spremao za odlazak u penziju. Radio je u kompaniji koja je blisko sarađivala sa francuskom vojskom. Međutim, upravo u martu, kada je trebalo da se penzioniše, pripadnici Ratnog vazduhoplovstva planirali su probni let borbenog aviona Dassault Rafale B. Reč je o mlaznjaku sa dva sedišta, od kojih je jedno bilo rezervisano za vremešnog „kolegu civila“, a sve sa idejom da mu se priredi nezaboravan ispraćaj u penziju.

Organizatori „nenadanog događaja“, u žurbi nisu baš ispoštovali sve propisane procedure za let civila u ovom mlaznjaku. Drugim rečima, ubrzali su medicinski pregled i druge sigurnosne protokole.

Penzioner uništio sistem borbenog aviona

Počasni putnik nije bio naročito oduševljen ovom idejom, što je pokazao i zdravstveni nalaz – rad srca mu je značajno ubrzao pre ulaska u avion. Osim toga, kako se ispostavilo u istrazi, nije bio ni propisno odeven. Naime, uzleteo je sa nepričvršćenom kacigom i maskom za kiseonik, i nedovoljno zategnutim sigurnosnim pojasevima. Zbog toga, kada je osetio da naglo „propada“, usled sile ubrzanja prilikom uspona aviona, u panici je dohvatio prvo što mu se našlo pod rukom. Bila je to ručica za – katapultiranje!

Kako se navodi u istrazi, kada je izleteo iz kabine spala mu je kaciga s glave, ali je uspeo da se uz pomoć padobrana nekako prizemlji sa visine od 760 metara. Međutim, to nije kraj priče. Sistem ovog borbenog aviona je napravljen tako da nakon što pilot ili kopilot povuče ručicu za katapultiranje, obojica bivaju izbačena iz kabine. Uprkos tome, pilot je ostao u avionu i bez obzira što mu je saputnik odleteo, uspeo je da ostane pribran i da avion vrati u bazu.

Istraga je na kraju pokazala da je pritisak koji je izbacio budućeg penzionera iz borbenog aviona bio toliki da je oštetio sistem koji je trebalo da pokrene istu proceduru i za pilota. Ova tehnička greška je spasila avion, ali u izveštaju se ne pominje kako je na zdravlje i psihu počasnog putnika uticao ovaj, u svakom slučaju, nezaboravni ispraćaj u penziju.

Izvor: bug.hr

Foto: InsightPhotography, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar