Home VestiEkonomija Američki tehnološki giganti sarađuju sa kineskim firmama sa „crne liste“?

Američki tehnološki giganti sarađuju sa kineskim firmama sa „crne liste“?

by bifadmin

Amazon, Microsoft, Google, Tvitter i Facebook, ali i druge tehološke firme u SAD i dalje sarađuju sa kineskim kompanijama koje je ova država stavila na „crnu listu“. Ta saradnja se uglavnom odvija kroz pružanje različitih internet usluga kineskim firmama, tvrdi se u najnovijem izveštaju portala Top10VPN. Američke kompanije se optužuju da na taj način učestvuju u „zaveri“ kršenja ljudskih prava širom sveta.

Amazon, Microsoft i Google su među brojnim američkim tehnološkim firmama koje i dalje pružaju internet usluge kineskim kompanijama stavljenim na „crnu listu“ u SAD. Reč je o nekima od najprofitabilnijih kineskih firmi specijalizovanih za veštačku inteligenciju, koje su vlasti SAD stavile na „crnu listu“ u oktobru prošle godine, pod optužbom da su preko razvoja svojih tehnologija za nadzor umešane u drastično kršenje ljudskih prava.
Američka vlada je zabranila rad sa takvim kompanijama uz obrazloženje da je neophodno sprečiti njihov pristup američkoj tehnologiji. To je ista „crna lista“ na čijem čelu je kineski Huavej.

„U krevetu s naprijateljem“

Uprkos zabrani, Amazon, Microsoft i Google tim kompanijama „pružaju internet servise koji upravljaju internet lokacijama ovih kompanija“, navodi se u najnovijem izveštaju Top10VPN, portala koji prati usluge virtuelne privatne mreže (VPN) i istražuje teme o privatnosti.
„Kroz pružanje osnovnih internet usluga ovim kontroverznim kompanijama, američke firme postaju učesnici u širenju visoko invazivnih proizvoda za nadzor koji imaju potencijal da naruše ljudska prava širom sveta”, ističe se u izveštaju.
Autori izveštaja tvrde da Amazon i Google pružaju internet usluge dvema kineskim kompanijama sa „crne liste“, Dahua Technologi i Hikvision, dok Microsoft navodno sarađuje sa SenseTime i Megvii, dve najvrednije kineske startap kompanije za razvoj veštačke inteligencije.
Tvitter i Facebook su takođe prozvani da dostavljuju internet sadržaje kineskoj kompaniji Hikvision.

Poduža lista „izdajica“

Spisak američkih kompanija koje krše zabranu američke vlade je, međutim poduži. On uključuje kompanije za autentifikaciju internet lokacija i kompanije za šifrovanje Digicert, Lets Encript, Entrust i GeoTrust. Na listi je i firma za hosting domena GoDaddi, kao i kompanija za sajber bezbednost Simantec, koja je sada poznata kao NortonLifeLock. Na „optuženičkoj klupi“ se našla i firma Stackpath, koja je specijalizovana za isporuku internet sadržaja.
Nijedna od američkih firmi koje se prozivaju u izveštaju za sada nije objavila bilo kakvo saopštenje tim povodom, niti je dala izjavu novinarima.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar