Home Vesti Pčele imaju svoju prestonicu

Pčele imaju svoju prestonicu

by bifadmin

Evropske pčele imaju svoju prestonicu u našem komšiluku. Ovu titulu već godinama nosi austrijski glavni grad Beč. Istraživanja su pokazala da tamo živi ukupno 456 različitih vrsta divljih, i čak 200 miliona medonosnih pčela. Takvom raznovrsnošću pčelinjeg sveta ne može da se pohvali nijedan drugi grad u Evropi.

Pčele su pre neki dan proslavile svoj praznik – Svetski dan pčela. Tim povodom, divljim pčelama u Evropi je priređena posebna svečanost u njihovoj prestonici na Starom kontinentu.
Reč je o Beču, gradu koji zahvaljujući svom zelenom pojasu i zaštićenim područjima s rascvetanim livadama nudi najbolje životne uslove za pčele. To važi čak i za centar grada, gde ima sve veći broj zelenih površina prikladnih za pčele.

Uputstva za razmnožavanje pčela

Istraživanja su pokazala da u Beču živi ukupno 456 različitih vrsta divljih pčela, što je rekordan broj u odnosu na sve druge evropske gradove. Pritom, divlje pčele u Beču se razlikuju po svom izgledu.
Osim uobičajenih crno-belih, grad nastanjuju i bumbari, kao i neke vrste solitarnih pčela koje se ne roje i žive same. Divlje pčele su inače poznate po svojoj miroljubivosti i tome da bodu isključivo kada se direktno napadnu.
Preduzeće za za zaštitu životne sredine koje posluje pod upravom gradskih vlasti, pripremilo je za sve zainteresovane stanovnike Beča kratka uputstva o tome kako i oni mogu da doprinesu raznolikosti insekata u svom gradu. Ona obuhvataju sve – od od uređivanja livada, do saksija s biljkama i cvećem na balkonima.

Urbana oaza medonosnih pčela

Pčele su važne i za oprašivanje voća i drugih kultivisanih biljaka koje koristimo u ishrani, pa se zato u Beču preporučuje izbegavanje korišćenja insekticida jer oni ne uništavaju samo parazite već i korisne insekte. Kao prirodna alternativa protiv, na primer, biljnih vaši, može se koristiti mešavina vode, običnog alkohola i mekog sapuna.
Od divljih pčela su, uprkos njihovoj brojčanoj prednosti, ipak poznatije medonosne pčele. U Evropi se uzgaja samo jedna takva vrsta, takozvana zapadna medonosna pčela. U Beču živi čak 200 miliona takvih pčela u oko 5.000 košnica o kojima brinu pčelari, udruženja i gradske službe.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar