Home VestiPolitika i društvo Fejsbuk će morati da plati odštetu svojim moderatorima zbog pretrpljenog stresa

Fejsbuk će morati da plati odštetu svojim moderatorima zbog pretrpljenog stresa

by bifadmin

Fejsbuk će platiti ukupno 52 miliona dolara svojim moderatorima zbog lošeg uticaja ovog posla na njihovo mentalno stanje.

Kako piše The Verge, moderatori su, zato što se svakodnevno suočavaju sa “toksičnim sadržajima”, na sudu potražili obeštećenje. U preliminarnoj nagodbi, kompanija je pristala da dodatno plati po hiljadu dolara svakome od svojih 11.250 zaposlenih u SAD. No neki od njih, koji imaju teži oblik posttraumatskog stresnog poremećaja, mogli bi da dobiju kompenzaciju koja vredi između 1.500 i 6.000 dolara. Ovaj novac namenjen je plaćanju psihoterapeutske i psihijatrijske podrške.

Pojedini zaposleni, koji su tokom rada stekli veoma ozbiljne dijagnoze, biće u mogućnosti da apliciraju i za 50.000 dolara odštete. Ovaj iznos će se doduše isplaćivati ukoliko se za njega ne prijavi veliki broj ljudi. Ako bude preveliko interesovanje, taj iznos će biti smanjen.

Fejsbuk je pristao i na zahtev da kompanija ubuduće obezbedi mentalnu podršku svojim zaposlenima na ovim pozicijama.

Slabo plaćena izloženost nasilju

A sve je počelo kada je u septembru 2018. kompaniju tužila njena bivša moderatorka Selena Skola. U tužbi je navela da je tokom rada razvila posttraumatski poremećaj. Vrlo brzo joj se priključilo još oštećenih, pretvarajući ovo u kolektivnu tužbu.

Tokom procesa, u javnosti su se mogle čuti razne tvrdnje o lošim uslovima rada u ovoj kompaniji, posebno kada se radi o moderatorskom poslu.

Moderatori često govore o lošem uticaju koje na psihu ostavlja pregledanje uznemirujućeg sadržaja koji kače korisnici. To se najviše odnosi na govor mržnje ali i na grafičke ilustracije svih mogućih oblika nasilja. Moderatori se žale da su, sa satnicom od 15 dolara, veoma potplaćeni s obzirom na nivo stresa koji doživljavaju.

Direktor Fejsbuka Mark Cukerberg je prvobitno ove tvrdnje opisao kao “melodramatične”, međutim kompanija je ipak na kraju pristala na nagodbu.

Foto: geralt, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar