Home VestiEkonomija Gorenje zatvara fabriku u Zaječaru

Gorenje zatvara fabriku u Zaječaru

by bifadmin

Menadžment Gorenja doneo je odluku da zatvori zaječarsku fabriku za proizvodnju sanitarne opreme “Gorenje home”.

To će uraditi dve godine posle donošenja strateške odluke da se poslovanje fokusira na snažno razvijanje osnovne delatnosti – proizvodnju kućnih aparata i postepeni izlazak iz ostalih proizvodnih delatnosti.

Kako piše u saopštenju ove kompanije, njen menadžment vodi intenzivne pregovore sa dva potencijalna partnera koji bi iznajmili ili kupili prostor i kapacitete za proizvodnju i omogućili ponovno zapošljavanje radnika u zaječarskoj fabrici. Direktor Gorenja Home Zaječar Vlado Krebs očekuje da bi ti pregovori mogli da budu okončani veoma brzo. Prema njegovim rečima, oba zainteresovana partnera imaju nameru da šire delatnost, „pa bi u ovoj fabrici posao moglo da nađe i više radnika nego što ih mi u ovom trenutku imamo“.

Krebs je napomenuo da „odluka o obustavljanju proizvodnje nema veze sa aktuelnom pandemijom“, već je rezultat „značajnih gubitaka koje ova fabrika ima“.

U saopštenju se navodi i da je, „u razgovoru sa predstavnicima reprezentativnog sindikata, postignut dogovor o svim bitnim elementima okončanja ugovora o radu i otpremninama za 102 zaposlena u zaječarskoj fabrici“.

Ostaje fabrika u Valjevu

Gorenje Home u Zaječaru počelo je da radi 2011. godine, kupovinom likvidirane kompanije Porcelan. Glavni portfolio u protekle dve godine činili su proizvodnja sudopera, umivaonika i sanitarne opreme.

„I pored investicija od preko 10 miliona evra uloženih u opremu i infrastrukturu u prethodnih devet godina, ova fabrika nije uspela da obezbedi održivost poslovanja“, ukazuje se u saopštenju.

U protekle dve godine, tokom sprovođenja strateškog plana o postepenom izlasku iz sporednih delatnosti, matična kompanija u Sloveniji prodala je mariborsko preduzeće za preradu otpada „Gorenje Surovina“ i njegove ogranke firmi „Eko Surovina“, kao i fabriku bojlera „Gorenje Tiki“ iz Stare Pazove.

Hisense Gorenje „ostaje snažno posvećeno planovima o jačanju tržišnih pozicija u oblasti osnovne delatnosti – proizvodnje kućnih aparata“. „Fabrika u Valjevu ostaje centar proizvodnje rashladnih uređaja Hisense Gorenje za Evropu, i u njoj je u narednom periodu planirano povećanje obima proizvodnje i proširivanje kapaciteta“, ističe se na kraju saopštenja.

Foto: Daretobemad, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar