Home Vesti Kako će se putovati ovog leta: Zdravstveni test se ne preporučuje za putovanja

Kako će se putovati ovog leta: Zdravstveni test se ne preporučuje za putovanja

by bifadmin

Evropska komisija je predložila mere za putovanja pred predstojeću turističku sezonu. Komisija preporučuje da se te mere odnose i na balkanske zemlje koje nisu članice EU. Mere ne obuhvataju testiranje na koronu, jer nema dokaza da je to pouzdan način utvrđivanja da li je neko zaražen.

Ako se putuje u drugu državu da li će biti obavezan test na koronu? Hoće li se ići u dvonedeljni karantin? Kakva vrsta osiguranja će pokrivati eventualnu zarazu? Na ova pitanja zvaničnici u Evropi još nemaju precizan odgovor. Za sada je jedino sigurno da će spoljne granice Evropske unije ostati zatvorene do 15. juna.

U međuvremenu, Evropska komisija je usvojila preporuke za postepeno otvaranje unutrašnjih granica EU pred predstojeću turističku sezonu i za bezbedan transport. Predloženo je da se te preporuke odnose i na države Balkana koje nisu članice Unije. Konačnu odluku o tome da li će se ove preporuke usvojiti doneće članice EU.

Otvaranje granica u dve faze

Evropska komisija je iznela plan da se granice EU otvaraju postepeno, u dve faze. Na početku, granice bi mogli da prelaze sezonski radnici. U ovoj fazi, otvorile bi se granice između zemalja sa „sličnim epidemiološkim situacijama“, na osnovu smernica Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti. Prva faza bi, potom, otvorila mogućnost za turističke posete i obilazak porodice.

Duga faza bi podrazumevala ukidanje svih ograničenja i otvaranje svih unutrašnjih granica EU, uz mogućnost zdravstvene kontrole tamo gde ona bude neophodna.

U obe faze bitno je ispoštovati tri kriterijuma: epidemiološku situaciju, mogućnost pružanja hitne pomoći i zdravstvene nege tamo gde je neophodna, kao i ekonomske potrebe.

Granični testovi nepouzdani

Evropska komisija je takođe dala smernice za proveru ličnih karata na granicama, pripremu zdravstvenih protokola u hotelima i za bezbedan prevoz avionima, trajekatima i autobusima.

Među preporukama za putovanja su nošenje zašitnih maski, često pranje ruku i držanje distance između ljudi. One, međutim, ne obuhvataju prazna mesta u avionima, niti testiranje prilikom prelaska granice.

„Kada je reč o testovima na Kovid-19 na granicama ili uoči putovanja, od zdravstvenih stručnjaka smo čuli da nema dovoljno dokaza koji bi ukazali da je to pouzdan način da budete sigurni da neko nije zaražen ili da se nije zarazio nakon što je uradio test. Zbog toga to nije deo naših preporuka“, objasnila je Margaret Vestager, potpredsednica Evropske komisije.

Ona je naglasila da ovo neće biti normalno leto za bilo koga, „ali moramo zajedno da pomognemo turističkoj industriji da ne izgubi letnju sezonu“.

U okviru preporuka je i savet agencijama da vrate novac svima koji zbog pandemije ne žele da putuju na već ugovorene angažmane.

Za sada svako za sebe

Konačne odluke o otvaranju granica i regulisanju prelaza definisaće ipak svaka zemlja za sebe. U prvim fazama ponovnog otvaranja, ograničenja putovanja razlikovaće se od zemlje do zemlje.

Na primer, Velika Britanija je pristala na bilateralne putne aranžmane sa Francuskom i Irskom. Putnici iz ovih zemalja moći će da pređu granice bez dvonedeljnog karantina. Ali karantin će biti propisan za putnike koji kreću u ili iz drugih evropskih zemalja.

Nemačka je najavila da će od danas, 16. maja, biti ublažena ograničenja putovanja u Francusku, Švajcarsku i Austriju.

Evropska komisija napominje i da ukoliko se situacija sa koronom ponovo pogorša, zabrana otvaranja granica može ostati na snazi i posle 15. juna.

Foto: jarekgrafik, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar