Home VestiIT i nauka Kinezi postavili 5G mrežu na Mont Everest

Kinezi postavili 5G mrežu na Mont Everest

by bifadmin

Kineska kompanija „Huavej“, u saradnji sa „Čajna mobajlom“, postavila je 5G baznu stanicu na „krov sveta“, Mont Everest, najvišu svetsku planinu. Najviša svetska 5G bazna stanica nalazi se na 6.500 metara nadmorske visine na Mont Everestu, odnosno Mont Komolangmi, kako se na Tibetu zove najviša svetska planina.

Kako je saopšteno iz ove kompanije, pored postavljanja optičkog kabla od jednog gigabita na krov sveta, sada su postavljene i bazne stanice koje omogućavaju dual-gigabit mrežu.

​Iz „Huaveja“ navode da će superbrza mreža omogućiti i naučna istraživanja, praćenje životne sredine, direktne prenose visoke rezolucije i druge digitalne aktivnosti na najvišoj planini sveta.

Osim bazne stanice na 6.500 metara nadmorske visine, postavljene su još dve takve, jedna u baznom kampu planinara na 5.300 metara i druga u tranzicijskom kampu na 5.800 metara nadmorske visine.

Kompanija „Huavej“ navodi da će se o 5G baznim stanicama na krovu sveta starati ekipa stručnjaka koja će to raditi neprestano, te neće biti problema u radu.

Izvor: Srbijadanas

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar