Home VestiEkonomija Komercijalnih letova manje za 71% nego u maju prošle godine

Komercijalnih letova manje za 71% nego u maju prošle godine

by bifadmin

Nakon rekordno praznog neba krajem marta, prošle nedelje je konačno registrovano više od sto hiljada avionskih letova dnevno. Ali komercijalnih letova je i dalje manje za 71% nego u maju prošle godine.

Gužve na ne nebu i dalje nema, budući da je avionski saobraćaj u svetu dostigao tek polovinu uobičajnog vazdušnog prometa. Pri tom, još uvek značajno prednjače nekomercijalni letovi, pokazuje najnoviji izveštaj švedskog internet servisa Flight Radar, specijalizovanog za praćenje vazdušnog saobraćaja.

U izveštaju se navodi da je 22. marta ove godine registrovano najmanje letova u svetu tokom poslednjih 14 godina, koliko ova kompanija posluje. Prvi put posle tog datuma, 20. maja je konačno zabeleženo više od sto hiljada letova dnevno. Preciznije, tog dana je FlightRadar regitrovao 110.361 let, što je i dalje značajno manje od prosečnih 191.000 letova tokom maja prošle godine.

Rast je neznatan, ali ukazuje na preokret negativnog trenda

Statistika pokazuje da u aktualnom broju letova uveliko prednjače nekomercijalni letovi, koji su i glavni pokretač blagog oporavka vazdušnog saobraćaja. Komercijalniih letova je i dalje za 71% manje nego lane u istom periodu. U martu je taj pad iznosio čak 73,6%, pa je i u ovom segmentu vazdušnog saobraćaja vidljiv rast. Iako je to povećanje neznatno, ono sugeriše da polako dolazi do preokretanja negativnog trenda, ocenjuje se u izveštaju.
U poslednjih nekoliko dana FlightRadar je registrovao povećanje komercijalnog aviosaobraćaja i teretnog i putničkog. Zato analitičari ovog internet servisa očekuju da trendovi budu još pozitivniji u junu, za kada su neke aviokompanije u Evropi najavile ponovno pokretanje jednog broja putničkih letova.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar