Home VestiEkonomija Amerika bi Kini mogla uvesti sankcije zbog Hong Konga

Amerika bi Kini mogla uvesti sankcije zbog Hong Konga

by bifadmin

Ukoliko Kina nastavi da insistira na uvođenju novog zakona o bezbednosti u Hong Kong, SAD će joj, prema najavama njenih zvaničnika, uvesti sankcije.

Pomenuti zakon bi Kini dao veću kontrolu nad ovom teritorijom i sprečio druge zemlje da se mešaju u unutrašnju politiku Hong Konga. On propisuje zabrane svega što kineske vlasti ocenjuju kao secesionističko i subverzivno, i onoga što nazivaju terorističkom aktivnošću. A sve to je podložno različitim tumačenjima.

Zakon o bezbednosti je takođe podložan različitom tumačenju. Dok ga Kina navodno vidi kao način za zaštitu te teritorije, američke vlasti nisu zadovoljne ovim predlogom. Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Robert O’Brajen smatra da je ovaj zakon prvi korak za kinesko preuzimanje vlasti u Hong Kongu. Time bi, kako smatraju Amerikanci, ovaj grad izgubio status glavnog finansijskog centra u regionu, prenosi CNBC.

Nisu ni svi građani Hong Konga zadovoljni ovim zakonom, a generalno ni aktuelnom vlašću. U ovom gradu već mesecima se odvijaju antirežimski protesti koji ponekad umeju da budu veoma nasilni.

Novi talas demonstracija

Hong Kong je inače do 1997. godine bio pod britanskom vlašću, posle čega je pripao Kini. On međutim ima visoku autonomiju, tako da se zapravo paralelno pridržava dva sistema vrednosti. Ta administrativna oblast ima svoj pravni sistem, valutu, običaje, trgovačka pregovaračka prava i imigracione zakone. Zadržala je čak i svoje pravilo da se vozi po levoj strani ulice. Jedino su odbrana i diplomatski odnosi pod upravom centralne vlade u Pekingu.

Ipak, uprkos tome što je liberalniji od ostatka svog okruženja, ni Hong Kongu ne cvetaju ruže. Korupcija je zašla u sve pore društva, a nezadovoljni građani već godinama protestuju protiv vlasti i njenog ponašanja. Policija je često gruba prema njima, u nastojanjima da spreči kulminaciju uličnog nasilja.

I ovaj put su, zbog najave zakona o bezbednosti, hiljade građana izašle na ulice. Policija je po običaju, ispaljivala suzavac na demonstrante.

Foto: stokpic, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar