Home VestiIT i nauka NASA lansira raketu u svemir sa posadom 27.maja

NASA lansira raketu u svemir sa posadom 27.maja

by bifadmin

Američka svemirska agencija NASA dala je zeleno svetlo da se u sredu, 27. maja, lansira raketa kompanije „Spejs X“ (SpaceX) sa dva američka astronauta, što će biti prvi američki svemirski let sa posadom od 2011. godine.
Visoki zvaničnici Nase i kompanije Ilona Maska nalaze se u svemirskom centru Kenedi na Floridi da provere da li je sve spremno za misiju.

Robert Benken i Daglas Harli poleteće 27. maja u 16.33 (22.33 po srednjeevropskom vremenu) u kapsuli Kru Dragon (Crew Dragon) u pravcu Međunarodne svemirske stanice, gde će pristati dan kasnije.

To će biti prva misija sa posadom koja je 100 odsto američka od prekida svemirskih šatlova 2011. godine.

Od tada, samo su Rusi imali sredstva za svemirske letove i desetine astronauta iz Amerike i drugih zemalja leteli su u raketama Sojuz sa kosmodroma Bajkonur iz Kazahstana do Međunarodne svemirske stanice koja od 2000. godine stalno ima američku i rusku posadu.

Unutra se sve kontroliše preko ekrana na dodir

Nasa od vremena kada je predsednik bio Barak Obama finansira „Spejs X“ ugovorima od 3,1 milijardu dolara i odvojeno Boing sa 4,9 milijardi dolara da bi ponovo dala SAD-u nezavisan pristup svemiru.

Program je prvobitno trebalo da 2015. godine nastavi letove koje su obavljali šatlovi, ali je na kraju taj prekid trajao devet godina, pod uslovom da let u sredu prođe dobro.

Dag Harli i Bob Benken se pet godina obučavaju na kapsuli Kru Dragon, ultra modernom pandanu kapsule Apolo iz 1960-ih. Unutra se sve kontroliše preko ekrana na dodir. Kao i Apolo, i ova letelica će se vratiti na Zemlju.

Kompanije „Spejs X“ i Boing treba svaka da obave šest putovanja sa četiri astronauta do Međunarodne svemirske stanice narednih godina.

Ukoliko „Spejs X“, koga je osnovao milioner Ilon Mask 2002, uspe u ovoj misiji, nazvanoj Demo-2, posle misije Demo-1 koja je obavljena bez incidenta u martu 2019. sa lutkom, to će biti prva privatna kompanija u svemirskoj istoriji koja je prevezla astronaute ka Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar