Home Vesti Nemački Ustavni sud protiv odluke Evropskog suda pravde

Nemački Ustavni sud protiv odluke Evropskog suda pravde

by bifadmin

Nemački Ustavni sud prošle nedelje je pojedine aktivnosti Evropske centralne banke proglasio – nelegalnim, bar u ovoj zemlji. Prema odluci pomenutog suda, program kvantitativnog popuštanja “ne poštuje princip proporcionalnosti”. Zato je sud u Karslrueu dao ECB tri meseca da opravda svoj program stimulansa evrozoni ili bi Bundesbanka mogla da napusti program.

Da podsetimo, ECB je od 2015. godine do 2018. kupovala državne obveznice u sklopu svog projekta podsticanja razvoja privreda članica monetarne unije. Pošto su ekonomski indikatori i dalje bili slabi, sa politikom kvantitativnog popuštanja je nastavljeno i prošle godine.

Nemačko pravosuđe je međutim tražilo objašnjenje zašto su potrebne baš ovakve ekonomske mere. Razlog za to je navodno činjenica da svaka članica evrozone ima svoje prioitete i da ih Evropska centralna banka na ovaj način centralizuje.

Potonja presuda nemačkog najvišeg suda otvorila je mnoge dileme, ali i dala “vetar u jedra” skepticima koji ne veruju u budućnost evrozone.

ECB je brzo reagovala, saopštivši da ona samo prati odluke Evropskog suda pravde a ne nacionalnih pravosudnih organa. Ursula fon der Lajen, koja predsedava EK, tim povodom je podsetila javnost da evropski zakoni imaju primat nad nacionalnim. Ona je čak najavila i mogućnost pokretanja postupka protiv zvaničnog Berlina.

Foto: Hans, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar