Home VestiIT i nauka Proizveden prvi srpski respirator

Proizveden prvi srpski respirator

by bifadmin

U Srbiji je proizveden prvi srpski respirator. Reć je pet prototipova koji podržavaju režime invazivne i neinvazivne ventilacije. Respirator je prvenstveno namenjen domaćem zdravstvenom sistemu, ali njegovi tvorci smatraju da ima potencijala i za izvoz.

Institut „Mihajlo Pupin“ i kompanija „SmartResearch“ proizveli su prvi srpski respirator, medicinski aparat koji pomaže pacijentima kada pluća ne mogu da obavljaju svoju funkciju. Reč je o pet prototipova, koji treba da se sertifikuju pa tek onda da krene proizvodnja.

Tokom epidemije virusa korona respirator je najtraženiji medicinski aparat na svetskom tržištu.
Prvi srpski respirator napravljen je u rekordnom roku, za mesec dana, a projekat je podržao Fond za inovacionu delatnost sa 5,54 miliona dinara preko javnog poziva. Proizvedeni respiratori namenjeni su, pre svega, srpskom zdravstvenom sistemu, ali bi proizvodnja mogla da ima i izvozni potencijal u region, jer u ovom delu Evrope niko nema razvijenu tu tehnologiju.

Otvaranje vrata za novu privrednu granu

Ideja o proizvodnji respiratora je došla od inženjera elektrotehnike Ognjena Ristića, koji je na početku epidemije video da je na svetskom tržištu nemoguće bilo nabaviti respiratore. Kaže da srpski respirator urađen po svim svetskim, modernim principima i da podržava režime invazivne i neinvazivne ventilacije.
Za srpski respirator predstoji sertifikacija u Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) da bi mogao da se koristi u bolnicama. Inženjer Instituta „Mihajlo Pupin“ Vladimir Nešić kaže da su aparati i za to spremni.
„Napravili smo uređaj koji može da stane rame uz rame vodećim svetskim brendovima. Otvaramo vrata novoj privrednoj grani, to je proizvoidnja medicinske opreme,“ naveo je on.

Podrška Fonda za inovacionu delatnost

Suosnivač firme „SmartResearch“ Marko Panić kaže da sa Institutom „Mihajlo Pupin“ sarađuju već dve godine, a da se njegova kompanija inače bavi proizvodnjom i razvojem biohemijskih uređaja za laboratorije.
To preduzeće je i apliciralo kod Fonda za inovacione delatnosti za razvoj srpskog respiratora i dobili su 5,54 miliona dinara za razvoj pet protipova uređaja za automatsku mehaničku ventilaciju pozitivnim pritiskom.
Fond za inovacione delatnosti odbrio je 53 miliona dinara za finansiranje 12 inovacionih projekata preduzeća čiji je cilj suzbijanje efekata pandemije izazvane virusom korona.
Izvor: Tanjug

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar