Home VestiEkonomija Odložena implementacija afričkog sporazuma o slobodnoj trgovini

Odložena implementacija afričkog sporazuma o slobodnoj trgovini

by bifadmin

Sa implementacijom Afričke kontinentalne zone slobodne trgovine (AKZST) trebalo je da se počne 1. jula, ali je zbog pandemije virusa korona ona odložena.

Ovo je inače trebalo da bude najveći sporazum o slobodnoj trgovini po broju stanovnika koji je svet video još od osnivanja Svetske trgovinske organizacije. Obuhvatio bi 1,3 milijarde ljudi odnosno 54 afrička naroda, i njihove ekonomije vredne ukupno 3,4 biliona dolara. Sporazum su potpisale sve države osim Benina, Eritreje i Nigerije.

Ipak, njegova primena je odložena kako bi se izbeglo “skretanje pažnje afričkih lidera sa borbe protiv korone”. Generalni sekretar AKZST-a Vamkele Mene rekao je da to ne znači da sporazum neće zaživeti.

Očekivanja od ovog sporazuma nisu mala. Ujedinjene nacije prognoziraju da bi on mogao da poveća trgovinu unutar Afrike za 52,3 odsto.

Analitičari se nadaju da će AKZST pospešiti razvoj domaćih industrija, budući da sada afričke zemlje najviše uvoze jeftinu robu iz Kine. Velike nade se polažu u afričku tekstilnu industriju i proizvodnju maski i drugih medicinskih proizvoda.

Foto: einzigkartig, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar