Home VestiEkonomija Ove države će biti najviše pogođene usporavanjem turizma zbog pandemije

Ove države će biti najviše pogođene usporavanjem turizma zbog pandemije

by bifadmin

Države koje najviše zavise od turizma, logično, pretrpeće i najveću štetu zbog pandemije korona virusa. U svetu postoji 330 miliona radnih mesta u industriji turizma, a cela industrija doprinosi globalnom BDP-u svake godine sa 10 odsto, što je 8,9 triliona američkih dolara.

Širom sveta 44 države zavise od putovanja i turizma. U njihovom BDP-u ta grana privrede učestvuje sa više od 15 odsto. Deset odsto svih poslova u svetu dolaze iz turizma i putovanja.

Najveću ekonomsku štetu zbog nedostatka turista trpe neke ostrvske zemlje u kojima veliki broj građana radi u turizmu, ali i mnoge azijske države. O kojem broju radnih mesta se radi najbolje ilustruju podaci da Novi Zeland ima 479.000 radnih mesta u ovom sektoru, dok Kambodža ima 2,4 miliona radnih mesta u industriji turizma.

Ovo su podaci koje je predstavio Visual capitalist, a na osnovu istraživanja WTTC-a za 2019. godinu. Prema njima, u Hrvatskoj 25% radne snage radi u oblasti turizma, od kog je ova država prihodovala 13 milijardi dolara u prošloj godini. U Crnoj Gori je skoro 33 odsto radnika zaposleno u turizmu, dok je u Grčkoj u ovom sektoru zaposleno 22 odsto radne snage. U Gruziji je čak 28 odsto radno sposobnog stanovništva zaposleno u turizmu, a na Islandu kao i u Grčkoj 22 odsto, te na Malti 21 odsto.

I velike i male zemlje u problemu

Ako se uzme udeo turizma u ukupnom BDP-u država, najviše su pogođene ostrvske države poput Antigve i Barbude gde 91 odsto radne snage je uposleno u turizmu, kao i Aruba sa 84 odsto.

Od država sa velikim ekonomijama najviše je pogođen Meksiko u kome turizam i putovanja učestvuju sa 15,5 odsto u BDP-u, a odmah iza njega su Španija (14,3), Italija (13), Turska i Kina (11,3).

Predviđa se da španski turizam može izgubiti 68 milijardi dolara ukoliko mere karantina i izolacije ostanu na snazi do kraja godine. Svedoci smo da Španija ublažava mere i da će se uskoro moći putovati u ovu evropsku državu.

Što se tiče Sjedinjenih Američkih Država, zemlje koja je izuzetno pogođena pandemijom covid-19, uticaj na turizam se još uvek ne može predvideti sa sigurnošću. U ovoj državi je turizam u 2019. godini učestvovao sa 8,6 odsto u ukupnom BDP-u.

Budući da je druga ekonomija sveta, Kina ostvaruje značajnu zaradu i od turizma koji u njenoj ekonomiji učestvuje sa 11,3 odsto i u poslednjih deset godina se udvostručio, te iznosi 1,6 triliona američkih dolara. Kako bi pomogle jačanju privrednih veza, Kina i Južna Koreja olakšale su ograničenja uspostavljanjem putnog koridora. Međutim, samo 2,8 odsto BDP-a Južne Koreje zavisi od turizma.

Što se Srbije tiče, nje nema na ovoj listi, ali za prvih pet meseci ove godine Srbija ima štetu oko 300 miliona evra zbog manjeg deviznog priliva od stranih turista.

Estonija, Letonija i Litvanija su takođe ublažile ograničenja putovanja i stvorile putničku zonu, a isto su uradile i Australija i Novi Zeland, čime su stvoreni „putnički baloni“ u okviru kojih državljani ovih zemalja mogu da putuju. Isto se sprema da uradi i Evropska unija.

Koliko turizam i putovanja doprinose najvećim ekonomijama

Iako mnogi misle da je turizam „zadnja rupa na svirali“, podaci pokazuju da je on izuzetno značajan za ekonomije mnogih zemalja koje od njega direktno zavise. Međutim, ne zavise isključivo turističke zemlje od turizma. Najveće ekonomije sveta ostvaruju dobit od turizma i to u značajnom udelu BDP-a. Na ovoj listi će vas možda najviše iznenaditi turizam Saudijske Arabije:

ne zavise isključivo turističke zemlje od turizma. Najveće ekonomije sveta ostvaruju dobit od turizma i to u značajnom udelu BDP-a. Na ovoj listi će vas možda najviše iznenaditi turizam Saudijske Arabije:

1. Meksiko 15,5%
2. Španija 14,3%
3. Italija 13%
4. Turska 11,3%
5. Kina 11,3%
6. Australija 10,8%
7. Saudijska Arabija 9,5%
8. Nemačka 9,1%
9. Velika Britanija 9%
10. Sjedinjene Američke Države 8,6%
11. Francuska 8,5%
12. Brazil 7,7%
13. Švajcarska 7,6%
14. Japan 7%
15. Indija 6,8%
16. Kanada 6,3%
17. Holandija 5,7%
18. Indonezija 5,7%
19. Rusija 5%
20. Južna Koreja 2,8%

Izvor: Daljine.rs

Foto: tonywuphotography, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar