Home VestiEkonomija Pitanja poslodavaca i odgovori nadležnih koji sprovode mere

Pitanja poslodavaca i odgovori nadležnih koji sprovode mere

by bifadmin

Da li se podrška u iznosu minimalca isplaćuje i za zaposlene na određeno, trudnice i porodilje i kada će tačno novac leći na račune firmi i preduzetnika? Stručnjaci ministarstva finansija i Privredne komore Srbije odgovorili su na najčešće dileme privrednika.

Da li se minimalac isplaćuje poslodavcima i za zaposlene na određeno?

Odgovor je potvrdan, jer poslodavci mogu da ostvare pravo na direktna davanja za zaposlene na određeno kao i na neodređeno. Glavni kriterijum za računanje broja radnika za koje se isplaćuje podrška je to koliko ih ima puno radno vreme, a ne da li je ugovor za stalno ili određeno.
Jedina razlika u položaju zaposlenih “za stalno” i na određeno ogleda se u tome da poslodavci mogu da izgube pravo na isplatu finansijske podrške za radnike, ukoliko smanje broj zaposlenih za više od 10 odsto, osim ukoliko je reč o zaposlenima na određeno kojima ugovor ističe tokom meseci za koja se isplaćuju direktna davanja iz paketa mera.

Sa druge strane, uredbama koje regulišu primenu mera podrške jasno je propisano da poslodavac ne može da ostvari pravo na direktna davanja za lica angažovana po ugovoru o povremenim i privremenim poslovima, poznatim i kao PP ugovori.

Da li će bespovratna sredstva biti uplaćena i za zaposlene koje su na trudničkom i porodiljskom?

Neće, pošto je Uredbom o fiskalnim pogodnostima i direktnim davanjima predviđeno da se za isplatu podrške ne računaju zaposleni koji plate dobijaju “u celosti na teret drugih isplatilaca”.

U takve zaposlene, između ostalih, spadaju zaposlene za trudničkom i porodiljskom odsustvu, čije zarade više ne isplaćuje poslodavac već budžet.

Kada će novac početi da stiže na račune mikro, malih i srednjih preduzeća?

Prema pojašnjenjima i uputstvima koje su objavili Ministarstvo finansija i Privredna komora Srbije, prva sredstva iz paketa pomoći stižu u maju 2020. Tada će na namenske račune leći podrška u iznosu koji odgovara broju radnika za čije plate i naknade zarada je poslodavac podneo PPP-PD obrazac za mart.
Još dve tranše potom će leći u junu za aprilski, i u julu za majski obračunski period.

Takođe, ako su firme ili preduzetnici isplatili zarade za mart pre stupanja na snagu paketa mera, i dalje imaju vremena da se prijave za bespovratna davanja ukoliko do kraja aprila popune PPP-PD obrazac i stave datum 04.01.2021.

Da li je moja firma uopšte malo pravno lice, čiji zaposleni imaju pravo na isplatu minimalca iz paketa?

Jedno od pitanja upućeno Privrednoj komori Srbije odnosilo se na to da firma ne zna da li ima pravo na podršku zato što još nije određeno da li je mala ili velika.

Firma je, naime, osnovana tokom 2019. godine, što znači da ranije nije predavala završni račun, pa nije ni razvrstana kao mikro, malo, srednje ili veliko pravno lice.

Ministarstvo finansija zauzelo je stav da se svi privredni subjekti osnovani posle 01. januara 2019. automatski smatraju malim privrednim subjektima, što znači, za početak, da zaposleni imaju pravo na isplatu celog minimalca, odnosno na po 30.000 dinara.

Da li je odložen rok za prijavu poreza na imovinu?

Za sve one koji su se ponadali da će moći da odlože i obaveze na osnovu poreza na imovinu, sledi hladan tuš – programom ekonomskih mera nije obuhvaćeno odlaganje obaveze plaćanja tog poreza.

Ministarstvo finansija i Privredna komora Srbije objavili su detaljna uputstva za primenu uredbi koje prate Paket ekonomskih mera podrške, a sva pitanja i odgovori mogu se naći da portalu Komore www.pks.rs

Izvor: Portal Nova.rs

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar