Home VestiEkonomija Trgovci zarađuju više od proizvođača jagoda?

Trgovci zarađuju više od proizvođača jagoda?

by bifadmin

Proizvođači su na početku sezone jagoda bili zadovoljni cenom, koja se kretala i do 380 dinara za kilogram, što je bio drastičan skok u odnosu na prethodnu godinu. Berba u plastenicima je pri kraju, ovih dana ovo bobičasto voće bere se na otvorenom, a zbog pada cene na koju, kako proizvođači kažu, utiču i brojni nakupci, na gubitku je i država, prenosi RTS.

„Jednostavno država mora da odredi kolika može da bude razlika između cene po kojoj se otkupljuje i cene po kojoj se prodaje. To je najlakši način. Ne možete da kupite jagodu za 100 dinara i da je prodate za 300. Mislim da to nigde u svetu ne postoji“, kaže proizvođač Milomir Gavrović iz Jelen Dola, za Javni servis.
Podsetimo, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u saradnji sa USAID-om objavilo je početkom marta, prognozu cena deset odabranih poljoprivrednih proizvoda u 2020. godini. Međutim, među voćem, ipak nije bila i jagoda.

Trgovci zarađuju više od proizvođača?

Berbu jagoda Kristijan Detari iz Kikinde pre nedelju dana je započeo skromnijim učinkom, ali se sada već zahuktava, jer su vremenske prilike pogodne. Pored potražnje za izvoz, na povoljnu cenu jagoda na početku berbe, uticalo je i umanjenje roda za oko petinu, tamo gde su zasade ranih sorti pogodili kasni prolećni mrazevi, piše Dnevnik.

„Povoljna cena sa početka berbe ipak će brzo padati, čim ponuda bude veća, ali na početak se ne možemo žaliti. Tržište mi je kikindska pijaca, mada pre smo za dalju prodaju, jagode isporučivali i marketima, međutim, od toga smo odustali kada se ispostavilo da trgovci zarađuju više nego mi koji proizvodimo“, kaže Detari za ovaj list.
Kako smo ranije pisali, smatra se da će proizvođači spuštati cene kako se količine pristiglog voća budu povećavale. Jedan od razloga visokih cena bila je i slaba konkurencija proizvoda iz uvoza.

Izvor: Agroklub

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar