Home Vesti Tvitovanje Ilona Maska umanjilo vrednost Tesle za 14 milijardi dolara

Tvitovanje Ilona Maska umanjilo vrednost Tesle za 14 milijardi dolara

by bifadmin

Poslednji u nizu istupa kontroverznog bogataša nije ga koštao samo reputacije, o kojoj mnogo i ne brine, nego i velike sume novca. No, ovo mu svakako nije prvi put da objavama na Tviteru utiče na cene akcija svojih kompanija.

Mask je naime prvo objavio da će prodati sve što ima, jer ga posedovanje stvari čini manje slobodnim. Potom je napisao i da je cena akcija njegove kompanije Tesla – previsoka. Ovo je možda i istina, budući da Tesline akcije koštaju više nego Dženeral Motorsove, Fordove i Fijatove zajedno. Ali kada to kaže vlasnik kompanije, to je crveni alarm za investitore.

Taj alarm je izazvao nagli pad Teslinih akcija. Cene akcija su snižene za više od 10 odsto, a kompanija je izgubila oko 14 milijardi dolara u vrednosti. Gubici Ilona Maska u tome čine tri milijarde.

On je inače zbog tvitovanja već bio u sukobu sa Komisijom za hartije od vrednosti SAD. Pre dve godine nagoveštavao je privatizaciju kompanije po ceni od 420 dolara, i time digao vrednost Teslinih akcija. Zbog toga je ušao u konflikt sa Komisijom iz kojeg je izašao prošle godine nagodbom. Jedno od obećanja koje je potpisao u nagodbi je da više neće uticati na cenu Teslinih akcija svojim tvitovima. Očigledno je da nije mogao da izdrži.

Foto: Ben_Kerckx, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar