Home Vesti Turizam: Da li je ovo leto izgubljeno?

Turizam: Da li je ovo leto izgubljeno?

by bifadmin

Kada prođe pandemija korona virusa putovanja će biti verovatno samo u lokalnim okvirima. Ministri turizma zemalja Evropske unije još ne znaju da kažu kada ćemo moći da putujemo i nemaju plan za oživljavanje putovanja. Ali, Evropska komisija i Svetska turistička organizacija kažu da treba što pre ukinuti zabranu putovanja.

Evropska komisija je raspravljala o turizmu na svojoj redovnoj sednici jer je turizam izuzetno bitan za ekonomiju EU, a istovremeno je i grana privrede koja je među najugroženijima zbog pandemije Covid-19.

„Kako bi se omogućio oporavak turističkog sektora, kolegijum poverenika smatra da se ograničenja za putovanja moraju ukinuti što pre, izbegavajući pritom bilo kakvu diskriminaciju na osnovu državljanstva i uzimajući u obzir epidemiološku situaciju“, rekla je nakon sastanka potpredsednica Evropske Komisije Vera Jourova. Dodala je da se nije raspravljalo o tzv. zdravstvenim covid-19 pasošima.

Značajan izvor prihoda za EU

Prema Evropskoj komisiji, turizam se suočava s tri grupe problema: likvidnošću i poverenjem potrošača, posledicama koje se sobom nose ograničenja putovanja, kao i socijalnim i ekonomskim posledicama.

U Evropskoj uniji 10 odsto BDP-a ostvaruje industrija turizma, dok u nekim državama kao što su Grčka ili Malta, udeo sektora putovanja i turizma je od 20 do 25 odsto. U Italiji turizam doprinosi sa 13% BDP-a.

Prema podacima Evropske komisije Španija je od turizma godišnje zarađivala 145 milijardi evra, a Italija 232 milijarde evra. Nemačka je pak zarađivala 240 milijardi evra od hotela i turističkih agencija. U ovoj zemlji turistička industrija u 2020. godini računa na smanjenje rezervacija za paket aranžmane i do 70 odsto. Najteže bi mogle da budu pogođene kompanije koje organizuju krstarenja, kojima bi obim posla mogao da oslabi i do 90 odsto. U Sloveniji su gubici mogući i do 70 odsto.

„U najboljim predviđanjima za ovu turističku sezonu, ‘sanjamo’ 30 odsto prošlogodišnjeg prometa“, tvrdi Petar Razović, direktor Turističke zajednice hrvatskog ostrva Hvar. „Slobodno mogu reći da nikada, u 150 godina turizma, grad Hvar nije bio u nepovoljnijem položaju što se tiče turističke sezone”, kaže on. Sličnog je mišljenja i potpredsednik Udruženja ugostitelja Budve Ilija Armenko – da ne treba neko da se zavarava da će nešto biti od ove sezone.

„Svi ugovori sa agencijama su otkazani. Ima nekih mišljenja da bi nešto gostiju ipak moglo da bude u avgustu i septembru, ali verujem da je i to veliko pitanje. Rusi su suspendovali njihove letove do prvog septembra, Česi i Francuzi takođe to najavljuju, a nama su glavni gosti sa tog tržišta. Iz Srbije takođe neće doći niko, osim onih koji imaju svoje vikendice i apartmane. Koliko znam, gosti iz Srbije razmišljaju ako negde budu išli da to bude Grčka, ili će ostati u svojoj državi“, izjavio je Aramenko.

Zajednički plan

„Potreban nam je zajednički plan za obnovu turizma“, izjavio je Geri Kapeli, ministar turizma Hrvatske, koja predsedava Evropskom unijom. Istakao je da očekuje da će Evropljani sa severa tokom letnje sezone i pored pandemije putovati na jug. Nazvao je to nekom vrstom evropske solidarnosti. On se još ranije založio za izdavanje neke vrste korona-zdravstvenih pasoša.

Sličnog mišljenja povodom zajedničkog zdravstvenog koncepta Evropske unije je i Julija Faruđa Porteli, ministarka turizma Malte. Ona smatra da bi taj koncept trebalo da se to odnosi na zdravstvenu zaštitu u hotelima, restoranima, avionima i na plažama.

„Hrvatska je s još dve-tri zemlje napravila iskorak u borbi s koronavirusom te smo po tome prepoznati. Uz velike restrikcije i svega onoga što smo radili, ‘stezali remen’ kao što se kaže, postali smo prepoznatljivi i svi žele doći u Hrvatsku“, rekao je za HRT ministar turizma Hrvatske. Dodao je da će protokol putovanja biti na nivou Evropske unije, ali da će kao i ostale zemlje raditi na bilateralnim odnosima, pogotovo sa zemljama s kojima su susedi, te da će se prvo otvoriti granica sa Slovenijom. Na ministarskom sastanku ostali su bili uzdržaniji. Austrijski kancelar Sebastijan Kurc predložio je da Austrijanci svoje letnje odmore, u godini pogođenoj pandemijom, provedu u svojoj zemlji. Ova država svoje hotele ponovo otvara 29. maja, ali oni će primati samo goste iz komšijskih zemalja i, eventualno, iz regiona u kojima je stopa infekcije virusom korone mala.

Kakvi sve predlozi postoje

Grčka je još ranije navela kako razmišlja i o nekoj vrsti turističkog koridora iz zapadne Evrope. Putnici koji imaju potvrdu da su zdravi tj. zdravsteni ili imunološki pasoš, ulazili bi u specijalne avione i dolazili u proverena turistička odmarališta u kojima nema virusa.

U Belgiji se razmišlja o ulaznicama za plaže. U Italiji hotelijeri i vlasnici plaža razvijaju bizarne koncepte kako bi budućim gostima obezbedili neophodnu fizičku distancu.

Prema ovim predlozima na plažama Italije bi trebalo da se postave pregradni zidovi od pleksiglasa, dok bi hotelima trebalo da bude popunjena samo polovina kapaciteta, u hotelskim restoranima bi se serviralo samo jedno jelo, dok bi razmak između stolova bio dva metra. Kako bi se hoteli i plaže rasteretili, neki ministri turizma predlažu odmore u unutrašnjosti zemlje.

Sve u svemu, za sada se još se ne zna kada će ministri unutrašnjih poslova EU predstaviti usaglašen plan o otvaranju granica za turiste, a službenici u Evropskoj komisiji su uzdržani.

Kakav je to odmor

Koliko će turisti biti spremni da idu na plaže i budu ograđeni pleksiglasom na već visokoj temperaturi još nije jasno. O drugim aktivnostima, kao što su žurke u kafićima i sportske aktivnosti, još nema povratnih informacija.

Turistima je pre svega važno dati osećaj sigurnosti, smatra Marija Frontera, predsednica udruženja hotelijera Fehm sa španskog ostrva Majorka. Ona je za Mallorca-Magazin izjavila da se ne radi se o tome da se što pre postigne situacija kakva je bila pre krize, već da se ostvari potrebna bezbednost. „Moramo turistima da vratimo poverenje i ne smemo da dozvolimo nikakve greške. Destinacije koje će prve imati situaciju pod kontrolom će biti u prednosti kada jednoga dana sve ponovo krene“, rekla je Frontera.

Ukinuti ograničenja putovanja što pre

Procena Svetske turističke organizacije (UNWTO) je da 96 odsto svih turističkih destinacija u svetu neće biti dostupno dok traje pandemija virusa Covid-19. Međutim, generalni sekretar ove organizacije, Zurab Polikašivili, izjavio je kako je ova kriza njima pokazala snagu prekogranične solidarnosti i dodao kako lepe reči neće spasiti milione radnih mesta ljudima koji su radili u turističkom sektoru.

„Zahtevamo da se pomogne turizmu, kako bi on mogao da bude lider u obnovi privrede“, rekao je generalni sekretar dok je prisustvovao zajedničkoj sednici ministara EU i pozvao na brzo ukidanje ograničenja putovanja.

Izvor: Daljine.rs

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar