Home VestiEkonomija Zakon o detaljnijem nadzoru stranih (kineskih) kompanija prošao senat SAD

Zakon o detaljnijem nadzoru stranih (kineskih) kompanija prošao senat SAD

by bifadmin

Američki senat odobrio je zakon koji bi mogao da zabrani listiranje mnogih kineskih kompanija na američkim berzama, kao i njihovo prikupljanje kapitala od američkih investitora, ukoliko ne ispune tamošnje revizorske i zakonske standarde. Međutim, pre nego što stupi na snagu, ovaj akt treba da odobri i Predstavnički dom.

Pomenuti zakon zapravo zahteva od kompanija dokaz da “nisu u vlasništvu, niti pod kontrolom stranih vlasti”. Regulativa će naravno važiti za sve strane kompanije koje traže pristup američkom tržištu kapitala, ali su ipak sve oči uprte u kineske. Razlog za to je višegodišnji sukob ove dve zemlje, koji je produbljen korona-krizom. Zanimljivo je da su ovaj zakon podržale i demokrate i republikanci, bez primedbi.

Inicijator ovog akta, republikanski senator Džon Kenedi, rekao je tim povodom da kineske kompanije “često varaju. Ima mnogo tržišta na svetu na kojima će i dalje moći to da rade, ali im to više neće biti dozvoljeno u SAD”.

Alibabi pala vrednost akcija

Konkretno, novi zakon zahteva da strana kompanija, ukoliko ne može da se podvrgne revizorskoj istrazi zato što posluje preko inostrane računovodstvene firme, na drugi način dokaže da nije pod uticajem inostranih vlasti. Ukoliko strana kompanija tri godine uzastopno ne pruži uvid u svoje poslovanje Odboru za nadzor računovodstva javnih preduzeća, čiji rad nadgleda Komisija za hartije od vrednosti, biće joj zabranjeno listiranje na berzama ove zemlje.

Kada je ova vest objavljena, vrednost Alibabe, giganta u sektoru e-trgovine, pala je za dva odsto.

Foto: mkarasch0, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar