Home VestiIT i nauka 5G mreža će do 2022. godine imati preko milijardu konekcija

5G mreža će do 2022. godine imati preko milijardu konekcija

by bifadmin

Dugoročni uticaj virusa korona na širenje 5G mreže neće biti toliko velik kao što se u početku mislilo. Prema novim analizama kompanije CCS Insight, do 2022. godine biće više od milijardu 5G konekcija.

Pandemija je, istina, oslabila mogućnosti operatera da grade 5G infrastrukturu, naterala regulatore da odlažu aukcije za novi spektar i smanjila tražnju za novim telefonima.

Međutim, ublažavanje mera u Kini, zajedno sa činjenicama da 5G u ovoj zemlji ozbiljno uzima maha i da su telefoni uglavnom povoljni, znači da je ukupna prognoza i dalje optimistična.

Cene će padati ispod 400 dolara brže nego što se ranije očekivalo

Analitičari napominju da je 5G mreža već implementirana u 17 zemalja i veruju da će globalno tržište mobilnih telefona ostvariti potpuni oporavak do 2022. godine. Do 2023. godine, predviđa se da će biti 3,2 milijarde 5G konekcija. Kina će ove godine dostići prekretnicu od 100 miliona, a milijardu konekcija imaće 2024. godine.

„Dolazak novih čipseta i žestoka konkurencija na globalnom tržištu telefona dovešće do brzog uvođenja 5G mreže u pametne telefone. Cene će padati ispod 400 dolara brže nego što se ranije očekivalo. Ovaj trend će odigrati veoma veliku ulogu u tome da 5G mreža postane široko rasprostranjena“, kažu u analizi.
Izvor: B92

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar