Home VestiEkonomija Airbnb otpušta 35 odsto radnika u evropskom sedištu u Dablinu

Airbnb otpušta 35 odsto radnika u evropskom sedištu u Dablinu

by bifadmin

Airbnb će otpustiti 190 radnika u svojoj evropskoj filijali u Dablinu, usled lošeg poslovanja zbog pandemije Kovida-19.

Ranije, 8. maja, izvršni direktor kompanije i osnivač Brajan Češki objavio je da će od 7.500 zaposlenih širom sveta „skoro 1.900 zaposlenih morati da napusti Airbnb, što čini oko 25% naše kompanije“.

U tom trenutku nije bilo jasno da li će smanjenje radnih mesta uticati na evropsku poslovnicu u Dablinu u kojoj je zaposleno više od 500 ljudi.

Prema saznanjima TheJournal.ie preko polovine zaposlenih u Dublinu, oko 320 ljudi, pozvano je na konsultacije, što će rezultirati sa oko 190 otpuštanja.

Airbnb nije mogao da potvrdi tačan broj zaposlenih u Dablinu kojima će se uručiti otkaz niti tačan broj otpremnina koje bi se tražile. Međutim, TheJournal.ie imao je uvid u internu prepisku poslatu zaposlenima u kojoj se detaljno planira da oko 190 zaposlenih napusti kompaniju.

Nakon toga, portparol kompanije je potvrdio da je preko 500 ljudi zaposleno u Dablinu i da će oko 35 odsto zaposlenih u ovoj filijali biti otpušteno kao deo planova kompanije, što je znatno veći broj od najavljenih 25 odsto otpuštanja širom sveta.

Radnicima je rečeno da će sektor za podršku korisnicima pretrpeti najgori rez od oko 100 od ciljanih 190 otpuštanja.

Airbnb se inače preselio na tržište Irske 2012. godine, značajno uvećavajući prisutnost 2013. godine. U ovoj državi je zasnovao svoje evropsko sedište iz razloga što je Dablin rastući tehnološki centar zbog svoje „politike dobrodošlice“. Ovaj grad naime omogućava tehnološkim kompanijama da plaćaju beznačajan porez, što je i tajna ogromnog brzog rasta mnogih od njih.

Izvor: Daljine.rs

Foto: geralt, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar