Home VestiEkonomija Hrvatska napravila plan za skraćivanje radne nedelje u prerađivačkoj industriji

Hrvatska napravila plan za skraćivanje radne nedelje u prerađivačkoj industriji

by bifadmin

Hrvatska je donela mere za skraćivanje radne nedelje. Država će firmama plaćati sate koji ne budu bili odrađeni, i to do 4000 kuna (529 evra) po radniku.

Ova mera trenutno se odnosi samo na prerađivačku industriju a razlog za njeno uvođenje je očuvanje radnih mesta. Ona stupa na snagu u junu i trajaće do kraja ove godine.

Pomoć će dobiti poslodavci koji podnesu zahtev za rad sa skraćenim radnim vremenom za najmanje 10, a najviše 50 odsto radnika za koje ne mogu da obezbede posao sa punim radnim vremenom.

Poslodovac mora zadržati radnike kojima je mera odobrena onoliko meseci koliko je koristio tu meru i neće smeti da isplati dividendu, niti bonuse menadžerima do kraja 2021. godine.

Osnovni kriterijum da se neka kompanija nađe u mogućnosti da aplicira za ovu meru je kvartalni pad prihoda poslovanja od 20 posto u odnosu na isto tromesečje prošle godine.

Hrvatska međutim nije jedina država koja razmatra ovu meru za očuvanje svoje ekonomije. Pre dve nedelje ovo je predlagala premijerka Novog Zelanda.

Izvor: Poslovni.hr

Foto: Tama66, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar