Home Vesti Aja Sofija možda ponovo džamija od 2. jula

Aja Sofija možda ponovo džamija od 2. jula

by bifadmin

Da li će Aja Sofija, nekada crkva, pa džamija i nakon toga muzej, ostati u tom statusu ili će ponovo postati džamija znaće se 2. jula, kako prenosi turski list Yeni Şafak.

Prema pisanju ovog lista, Udruženje za podršku starim spomenicima i životnoj sredini podnelo je zahtev Vrhovnom sudu Turske da donese odluku da li je potpis Kemala Ataturka na dekretu iz 1934. godine kojom je džamija Aja Sofija pretvorena u muzej – originalan ili lažan.

Ako se ovaj zahtev usvoji 2. jula i Ataturkov potpis oglasi kao lažan, tada će, prema pisanju lista, započeti postupak pretvaranja muzeja Svete Sofije u džamiju. Treba napomenuti da je asocijacija ranije podnosila zahteve za pretvaranje Aje Sofije u džamiju, ali sve zahteve je Vrhovni sud odbio.

Međutim, kolumnista lista Hurriyet, Abdulkadir Selvi, koji je poznat po svojim izvorima u turskom predsedništvu, revidirao je pitanje Aja Sofije, tvrdeći da turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ozbiljno razmišlja da pretvori amblematični UNESCO-ov spomenik u džamiju.

Erdogan je u martu prošle godine izjavio da je „džamija pretvorena u muzej 1935. godine kao odraz mentaliteta Republikanske narodne partije (CHP) i da je u planu preuzimanje određenih koraka kako bi se to promenilo“.

Izvor: Daljine.rs

Foto: JLB1988, Pixabay

Pročitajte i ovo...

1 komentar

Simka 9. јун 2020. - 19:42

Aja Sofija je prvo bila( hrišćanska) pravoslavna crkva a turci su je oduzeli i napravili džamiju (islam)….pa posle muzej. Inače u turskoj su živeli prvobitno hrišćani, koji su kasnije primili islamsku veroispovest. Još i u prvom veku je u turskoj bila ,,Hristova crkva,,.

Odgovori

Ostavite komentar