Home VestiEkonomija Danica Popović: Rast BDP-a od pet odsto u prvom kvartalu za sada samo marketing

Danica Popović: Rast BDP-a od pet odsto u prvom kvartalu za sada samo marketing

by bifadmin

Rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u Srbiji od pet odsto u prvom kvartalu 2020. godine ne znači mnogo jer se u statistici privrednog rasta stope mere u intervalima od jedne, pet i deset godina, pa to za sada služi samo za marketing, kaže profesorka Ekonomskog fakulteta u Beogradu Danica Popović.

Popović je u intervjuu agenciji Beta rekla da joj taj podatak liči na prolazno vreme na 50 metara u maratonskoj trci „i time se niko ozbiljan ne hvali“.

„Da je reč o marketingu potvrđuje i podatak da je srpska statistika prošle godine prestala da objavljuje kvartalne ‘fleš’ ocene privrednog rasta jer su rezultati bili lošiji, a već je redovna praksa da vlast izlazi u javnost samo kada se ostvare dobri rezultati“, rekla je Popović.

Manji pad zbog niže polazne osnove

Srbija će, prema njenim rečima, verovatno imati najmanji pad BDP jer nema more ni razvijenu saobraćajnu delatnost te stoga neće ni pad BDP bit toliko snažan kao u zemljama koje imaju razvijenu turističku i saobraćajnu privredu.

Srbija, kako je rekla, ima prilično lošu strukturu BDP-a u kojoj poljoprivreda ima izuzetno hipertrofirani udeo, skoro osam odsto, a u razvijenim zemljama ispod jedan odsto.

Ocenila je da je taj razlog usled koga Srbija sporije pada tokom epidemije, u stvari, ‘tužan’ je nemamo dinamičnu i međunarodno integrisanu privredu, pa kad svet pada, Srbija ne pada.

Najveći pad od Velike depresije

Na pitanje kako procenjuje lokalnu i globalnu ekonomsku krizu zbog pandemije virusom kovid-19 Popović je rekla da je pandemija u SAD odnela više žrtava nego vijetnamski i korejski rat zajedno, a privredna aktivnost beleži najveći pad od vremena Velike ekonomske krize iz 1929. godine.

„Putanja oporavka će po svoj prilici biti uzlazna i strma, tako da u celini i američka i svetska privreda imaju šanse da se uspešno oporave u skorije vreme“, rekla je Popović.

Procena je, kako je rekla, da su razvijene zemlje do sada isplatile desetostruko veći iznos ekonomske pomoći nego u velikoj krizi iz 2008. godine, a ta mera je sprovedena u pravi čas, tako da ni rezultati neće izostati.

„U Srbiji, sa ovakvim institucijama i dok predsednik broji kilometre auto-puta, razvozi respiratore i računa u decimalu koliki će nam biti tromesečni rast, skoro je sigurno da od našeg visokog godišnjeg privrednog rasta neće biti ništa“, rekla je Popović.

Dodala je da će se „Srbija možda i oporaviti od ove katastrofe, ali nakon toga, nema osnova za brzi privredni rast“.

Više o ovome pročitajte na sajtu Bete.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar