Home VestiIT i nauka Amerika se povukla iz pregovora o uvođenju digitalnog poreza

Amerika se povukla iz pregovora o uvođenju digitalnog poreza

by bifadmin

Amerika je iznenadila EU povlačenjem iz pregovora o uvođenju međunarodnog digitalnog poreza. Međutim, to nije sprečilo pojedine evropske države da definitivno potvrde uvođenje ovog poreza.

SAD su noćas objavile da se povlače iz pregovora s evropskim zemljama o novim globalnim poreskim pravilima za digitalne kompanije, uz obrazloženje da u razgovorima nije postignut nikakav napredak.

Evropske države pak ostaju pri stavu da treba oporezovati kompanije koje se bave poslovanjem na internetu. Pomenuti namet bi najviše pogodio američke tehnološke firme, imajući u vidu njihovu veličinu.

Francuski ministar finansija je otišao i korak dalje i nazvao američko odustajanje od pregovora – provokacijom. On je najavio da će Francuska ove godine uvesti digitalni porez, bez obzira na to da li će se SAD vratiti za pregovarački sto kako bi se postigao dogovor u OECD-u.

Moguće je da će joj u ovoj odluci se pridružiti i još neke države. Naime, nekoliko evropskih najjačih ekonomija je mišljenja da tehnološke kompanije plaćaju previše mali porez u zemljama u kojima posluju.

Foto: geralt, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar