Home VestiEkonomija Epl sada vredi 1,5 bilion dolara

Epl sada vredi 1,5 bilion dolara

by bifadmin

Manje od dve godine nakon probijanja granice od bilion dolara tržišne valuacije, Epl je ove nedelje premašio i sledeći veliki prag, i postao prva američka kompanija kojoj je to uspelo.

Uprkos korona-krizi i očekivanjima da će velika većina svetskih ekonomija ove godine upasti u recesiju, Eplove akcije i dalje beleže rast vrednosti. Pre izbijanja pandemije akcija ove kompanije vredela je oko 320 dolara, da bi u jeku neizvesnosti oko situacije s koronavirusom pala čak i ispod 230 dolara. No, usledio je veoma brz oporavak. Od najniže vrednosti, zabeležene 23. marta, pa do ove nedelje, cena Eplove akcije porasla je za čak 58% (sa 224 na preko 352 dolara). Samim tim i ukupna tržišna valuacija kompanije dostigla je rekordne vrednosti.

Epl je ove srede, po završetku trgovinskog dana na Wall Streetu, službeno postao prva američka kompanija sa akcijama na berzi čija je ukupna tržišna vrednost premašila 1,5 biliona američkih dolara. To se dogodilo manje od dve godine nakon što je početkom avgusta 2018. postao isto tako prva kompanija sa vrednošću od “okruglo” bilion dolara.

Rast od 50 odsto

Porast vrednosti akcija od tada, a time i kompanije, za čak i više od 50%, rezultat je novog optimizma među ulagačima. Oni vide Epl kao jaku kompaniju koja će iskoristiti prednosti 5G tehnologije, koja će predstaviti zanimljive nove iPhone modele ove jeseni, ali i koja će verovatno već ovog meseca najaviti da će Mac računari u budućnosti biti temeljeni na njihovim sopstvenim ARM čipovima.

Investitori su se zato okrenuli Eplovim akcijama kao “sigurnoj luci” u kriznim vremenima, iako se očekuje značajniji pad prihoda i dobiti ove kompanije. Optimizam donose i nove pretplate i usluge, ali i velika količina gotovine koju kompanija stalno ima na računima.

Izvor: Bug.hr

Foto: Pexels, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar