Home VestiPolitika i društvo Spisak zemalja u koje će moći da se putuje ovog leta

Spisak zemalja u koje će moći da se putuje ovog leta

by bifadmin

Turisti iz Evrope će uglavnom moći da putuju na letnje destinacije na svom kontinentu, ukoliko ne dolaze iz zemalja u kojima je zaraza veoma rasprostranjena. Da li to znači da ćemo i mi moći da putujemo ostaje da vidimo, posle održavanja izbora i fudbalskih utakmica u trenutku kada već beležimo porast infekcija.

Iako širenje korona virusa još nije obuzdano, mnoge zemlje, a posebno turističke destinacije, nemaju drugog načina da očuvaju svoju ekonomiju osim otvaranja granica. CNBC donosi listu zemalja u koje će se ovog leta slobodno, ili bar nešto slobodnije nego do sada, putovati.

Leto u Evropi

Pod pretpostavkom da će naši sugrađani najviše putovati po Starom kontinentu, na vrh ove liste stavili smo evropske destinacije. U neke od ovih država Evropljani već mogu da putuju, a od prvog jula to će moći da čine i oni sa drugih kontinenata.

Očekuje se da će zemlje postepeno ukidati zabrane, i to prvo za one koji dolaze iz zemalja sa malim brojem zaraženih, dakle, kako sada izgleda, ne za putnike iz Srbije.

Italija i Bugarska su već otvorile svoje granice za turiste iz većine evropskih zemalja. Austrija, Hrvatska, Kipar, Mađarska, Crna Gora, Portugal, Slovenija i Slovačka takođe primaju posetioce ali sa liste zemalja koje nemaju mnogo zaraženih.

Sledeće nedelje Nemačka će otvoriti svoje granice za stanovnike 31. evropske države, Grčka za turiste iz 29. zemalja a Holandija za 12 članica EU.

Budući da veliki broj naših sugrađana letuje u Grčkoj, treba imati u vidu da će do 30. juna oni koji doputuju na njenu teritoriju iz zemalja sa visokom stopom zaraženih morati da urade test na korona virus.

Island, Belgija i Švajcarska će početi da primaju putnike iz članica EU i onih koje pokriva Šengenski sporazum. Ovo će dozvoliti i Španija, ali u julu.

Egzotične destinacije

Većina karipskih ostrva je već otvorena za turiste ali uz priloženi negativni test na korona virus 48 sati pred put. Jamajka se otvara 5. juna, a tada će i Bahami početi da primaju jahte i privatne avione, dok će za ostale, one plićeg džepa, odlazak tamo biti moguć od 1. jula.

Slično će učiniti i Sejšeli – tamo sada mogu otići oni sa jahtama i privatnim avionima, a od jula će moći i turisti koji putuju komercijalnim letovima.

Šri Lanka otvara svoje granice od prvog avgusta uz dokaz da turisti imaju zdravstveno osiguranje, da planiraju da ostanu bar pet noći, i najvažnije – da su negativni na korona virus.

Izvor: CNBC

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar