Home VestiIT i nauka Era bakra dolazi, povećava se potražnja za crvenim metalom

Era bakra dolazi, povećava se potražnja za crvenim metalom

by bifadmin

Pandemija koronavirusa trebalo bi da otvori put “eri bakra”, prema tvrdnjama direktora za energetiku, klimu i resurse Evroazijske grupe. Vlade širom sveta uvećavaju ulaganja koja će povećati potražnju za ovim crvenim metalom.

Ovaj metal ove godine trpi udarce zbog ekonomske krize, ali stručnjaci najavljuju da njegovo vreme tek dolazi.

Henning Gloystein iz Evroazijske grupe rekao je u istraživačkoj belešci u utorak da se očekuje da će pandemija ubrzati trendove u ekološkim investicijama i digitalizaciji koje podupiru vlade, što “najavljuje nadolazeći porast potražnje za bakrom”.

– Ogromni “zeleni” i digitalni posticajni programi, posebno u Aziji i Evropi, stvoriće uslove za procvat potražnje bakra: električna vozila, 5G mreže i obnovljiva energija zahtevaju velike količine crvenog metala – rekao je Gloystein.

Potražnja za bakrom mogla bi pasti za čak 5 posto 2020. godine zbog recesije usled pandemije.

Promene u načinu transporta

No, široke mere fiskalnih podsticajnih mera podstaći će potražnju metala na nivo pre krize već sledeće godine, napomenuo je, pri čemu trgovci i rudari očekuju da potrošnja poraste za 4 posto u 2021. godini.

Prema napomeni Evrazijske grupe, očekuje se da će programi čiste energije i digitalizacije u ovoj deceniji povećati prosečnu godišnju potražnju za bakrom za 2,5 posto, što bi moglo dovesti do potrošnje od 30 miliona tona do 2030. godine.

Promene politike u Aziji i Evropi igraće važnu ulogu u porastu potražnje, rekao je Gloystein, a promene u prevozu će biti “najveći pojedinačni pokretač povećane upotrebe bakra”.

Velika kineska ulaganja

– Industrija električnih vozila trenutno čini samo 1 posto potražnje bakra. Do 2030. mnogi analitičari očekuju da će ta brojka dostići 10 posto – rekao je on.

Očekuje se da će Kina uložiti stotine milijardi dolara u digitalizaciju svoje ekonomije tokom naredne decenije, napomenuo je, dok su se zemlje širom sveta obvezale na velika ulaganja u zelenu infrastrukturu i električna vozila.

– Bakar će biti ključni sastojak za gotovo sve industrije koje se sada promovišu. Dobrodošli u doba bakra – rekao je Gloystein.

Prognoziran rast cena

Analitičari Banke Amerike povećali su svoju prognozu cene ovog metala početkom meseca, očekujući da će cene porasti za 5,4 posto u 2020. godini na 5.621 dolara po toni. Zadržali su svoju projekciju za 2021. godinu nepromenjenu na 6.250 dolara po toni.

Prognoze su, kako su rekli, bazirane ne “neverovatnim fiskalnim posticajnim paketima” i očekivanjima da će biti više nabavke sirovina kada zemlje budu izašle iz karantina.

Analitičari Morgan Stanleya također očekuju da će se sektor brzo vratiti na nivo prije pandemije uz globalne poticajne mere, kinesku potrošnju za infrastrukturu i poremećaje u snabdevanju za koje se očekuje da će povećati potražnju.

Izvor:Bankar.me

Foto:Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar