Home VestiEkonomija Preduslovi za neometano poslovanje u budućnosti

Preduslovi za neometano poslovanje u budućnosti

by bifadmin

Svedoci smo najveće virtualizacije u svetu poslovanja koja se desila tokom proleća 2020. godine. Preko noći su se organizacije, timovi i pojedinci morali prilagoditi novom načinu rada. Od sredine marta 2020. godine više od 90% radne populacije u svetu prisiljeno je raditi od kuće, dok je tokom 2019. godine s udaljenih lokacija radilo tek 20% zaposlenih, prema podacima iz State of Global Workforce istraživanja. Ključno pitanje u ovom trenutku je kako će posao izgledati u budućnosti?

Nakon više od dva meseca rada od kuće, brojne analize ukazuju da su glavni preduslovi za sigurno i neometano poslovanje:

– Transformacija kulture organizacija i prilagođavanje novonastaloj situaciji
– Podizanje cyber sigurnosti implementacijom novih sigurnosnih rješenja
– Adaptacija tehnoloških rešenja za kolaboraciju

Rad na daljinu zahtevniji je od rada u kancelariji, u aspektima timske saradnje i sigurnosti podataka. Nedostatak interakcije licem u lice, nepoznavanje i nelagoda s različitim oblicima elektronske komunikacije mogu kočiti rad timova i poslovnih procesa. S druge strane, upravo su se pravilno implementirana kolaboracijska rešenja pokazala ključnima za otklanjanje takvih nedostataka novog načina rada. U prvom redu, to su rešenja za virtualne sastanke koja uključuju organizaciju, snimanje i transkripciju sastanaka kao i rešenja za timsku kolaboraciju koja će omogućiti svim članovima tima uvid u stvarno stanje projekata i povezanost.

Navedeno je zaključak istraživanja koje je kompanija Freeform Dynamics provela kroz razgovore s više od 1500 IT lidera iz 13 država sveta. Za neometan nastavak poslovanja nužno je pružiti zaposlenima tehnološka rešenja koja će im omogućiti interaktivan rad s udaljenih lokacija.

Stvari više nikada neće biti iste

Rad na daljinu je tek početak dugoročnih trendova koji će oblikovati budućnost poslovanja. Menja se priroda posla, a zaposleni žele veću fleksibilnost – integraciju korisničkog i timskog iskustva gde god bili; kod kuće ili u kancelariji. Uz kolaboraciju, sigurnost u virtualnom poslovanju postaje jedan od najbitnijih elemenata, a sve to prate i rastuća očekivanja od strane korisnika.

Iako kompanije polako otvaraju vrata svojih kancelarija, novi način rada donio je mnoge benefite: povećanu produktivnost zaposlenih, optimizaciju troškova, agilnost u poslovanju, te fleksibilnost koja zaposlenima bolje odgovara nego striktno radno vreme. Čak 87% zaposlenih smatra da su za vreme rada od kuće bolje povezani s kolegama dok komuniciraju online te da su više involvirani u procese i kulturu kompanije. 54% zaposlenih želi nastaviti raditi od kuće, dok njih 75% želi povremeno raditi u kancelariji, a povremeno od kuće.

Budućnost je sada

Novonastala situacija zahteva prilagođavanje svih preduzeća, bez obzira na veličinu firme. Iako navedene prednosti ne možemo isključivo pripisati naprednim mogućnostima rada na daljinu, činjenica je da su virtualni timovi i kvalitetni kolaboracijski alati značajno pomogli da se postignu bolji rezultati, komunikacija i produktivnost. Razmišljajući o razdoblju posle pandemije, mnogi su već utvrdili kako sigurne i učinkovite mogućnosti rada na daljinu mogu pomoći pri smanjenju troškova najma nekretnina i putovanja u budućnosti.

Nužna je maksimalna fleksibilnost te kombinacija najboljih elemenata od novog i tradicionalnog načina rada, a transformaciju i adaptaciju poslovanja uveliko će olakšati sigurna i kvalitetna kolaboracijska rešenja poput Cisco Webexa.

Jedinstvena platforma za upravljanje hardverskim i softverskim rešenjima

Cisco Webex je moderna kolaboracijska platforma koja omogućava neometanu komunikaciju s bilo koje lokacije. Webex je vaša veza sa kancelarijom, kolegama, ali i privatnim kontaktima. Tokom maja beleži više od 450 milijona aktivnih korisnika. Preuzmite besplatni Webex i uverite se zašto je najsigurnija kolaboracijska platforma.

Preuzmite besplatnu Webex platformu na www.webex.com

 

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar