Home VestiEkonomija Kineska ekonomija se oporavlja brže od ostalih svetskih privreda

Kineska ekonomija se oporavlja brže od ostalih svetskih privreda

by bifadmin

Osim što je “rodno mesto” korona virusa, Kina je i prva zemlja koja beleži ekonomski oporavak od blokade uzrokovane pandemijom.

MMF prognozira da će kineska privreda ove godine rasti za jedan odsto, dok će, primera radi, američka usporiti čak za šest odsto. Prosečan pad privreda širom sveta ove godine bi trebalo da iznosi tri odsto.

“U oporavku Kine je uočljiv V obrazac – strmi pad koji prethodi brzom rastu privrede – bar sudeći prema Indeksu menadžera nabavke (PMI)”, kaže za CNBC Ričard Martin iz IMA Asia, grupe koja okuplja rukovodioce kompanija iz Azije. Očekuje se da će i Vijetnam i Tajvan imati oporavak sličan kineskom. Međutim, dodaje on, to ne znači da će se ostale svetske ekonomije pogođene pandemijom brzo vraćati na pretkrizne nivoe. Kod većine njih će biti potrebno bar tri meseca da bi ekonomije počele ozbiljnije da se oporavljaju.

Inače, prema PMI indeksu, Kina je i u maju zabeležila rast. Njen rezultat je porastao na 50,6 poena, što pokazuje da privreda raste. Sve ispod 50 poena svedoči o njenom usporavanju. Ipak, upozorava Martin, to ne znači da je oporavak kineske privrede zagarantovan.

Foto: PredragKezic, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar