Home VestiPolitika i društvo Ko je u pravu ne znamo, ali građani čekaju i ispaštaju

Ko je u pravu ne znamo, ali građani čekaju i ispaštaju

by bifadmin

Predlog uredbe Republičkog geodetskog zavoda (RGZ), koji treba da definiše uslove izdavanja izvoda iz lista nepokretnosti i lista vodova od javnih beležnika i geodetskih organizacija, odbijen je juče na Odboru u Vladi Srbije. Kako iz RGZ kažu, predlog su prihvatili ministarstva – finansija, građevine i državne uprave, kao i republički sekretarijat za javne politike i stručna grupa za duing biznis listu, a jedino nije Ministarstvo pravde. Zato predlog, verovatno, neće stići do Vlade.

Prema rečima Borka Draškovića, direktora RGZ, usvajanjem ove uredbe bilo bi zaustavljeno trenutno nepotrebno slanje građana na šaltere da bi izvukli list nepokretnosti, koji svakako mogu da dobiju besplatno preko interneta. Umesto toga, notari bi ga preuzimali putem e-šaltera. Sa druge strane, iz Ministarstva pravde zameraju Zavodu što je čekao čak dve godine da sastavi i pošalje ovaj predlog, kao i da ovakav ima mnogo manjkavosti i nepravilnosti. Očekuju da se tekst uredbe usaglasi u zajedničkim konsultacijama, kako bi bio prosleđen Vladi na usvajanje.

Problem u notarima koji ne znaju da čitaju digitalni izvod

– U zemljama u okruženju, poput Crne Gore i Severne Makedonije, naknada notarima za izdavanje ovog dokumenta košta pola evra, a mi se zalažemo da bude besplatno – kaže Drašković. – Ispada da su zbog zarade od 50 dinara, građani vraćeni u redove. Stvari funkcionišu ovako, trenutno postoje dve vrste lista nepokretnosti. Prvi se izdaje besplatno iz baze RGZ i može se skinuti sa sajta, ili se dobija preko organa servisne magistrale i dostupan je svim institucijama. Tako je i notari mogu skinuti. Drugi način je izdavanje u lokalnim katastrima i za njega je predviđena republička taksa od 1.240 dinara. Oba lista nepokretnosti imaju istu važnost, pa je nama u RGZ nejasno zašto se i dalje traži papir, kada je čitav proces digitalizovan i nema potrebe za štampanjem i vraćanjem unazad.

Drašković tvrdi da je problem u notarima koji ne znaju da čitaju digitalni izvod. Sa druge strane, Ministarstvo pravde, koje je stopiralo ovu uredbu, kaže za „Novosti“ da ovim predlogom uredbe nije definisan tehnički način dostave lista nepokretnosti i da sadrži nezakonite odredbe.

Nezakonite odredbe

IZ Ministarstva pravde za „Novosti“ potvrđuju da su dali negativno mišljenje na predlog Uredbe o uslovima izdavanja izvoda iz lista nepokretnosti od javnih beležnika i geodetskih organizacija, koju je pripremio RGZ.

– Nije razgraničeno pribavljanje izvoda za službene potrebe, odnosno za obavljanje konkretnih poslova od pribavljanja za privatne potrebe stranaka – kažu u ovom ministarstvu. – Predlog uredbe sadrži i nezakonitu odredbu o plaćanju takse za pribavljanje izvoda za službene potrebe, jer je to po zakonu besplatno. Predlog ne sadrži alternativu za pribavljanje izvoda pored e-šaltera, u smislu veb-servisa kao drugog načina koji obezbeđuje put kroz zaštićenu pravosudnu mrežu. Uz to, katastar nije obezbedio tehničke uslove za povezivanje sa veb-servisom.

Prevaziđeno

Stopiranje ove uredbe je održavanje analognog prevaziđenog sistema i ne prihvatanja digitalnog istema od notara – kaže Drašković. – Nismo ranije iznosili predloge jer smo smatrali da je ovaj čalan Zakona prevaziđen i tehnološki i da je celokupna priča besmislena. Donošenjem novog Zakona, mera koja je predmet ovog spora biće ukinuta, a listovi nepokretnosti biće izdavani isključivo digitalno, besplatno.

Izvor:Novosti

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar