Home VestiEkonomija Koliko košta izgradnja kuće?

Koliko košta izgradnja kuće?

by bifadmin

Mnogi građani Srbije shvatili su tokom vanrednog stanja i karantina zbog korona virusa da policijski čas i mere ograničenja mnogo lakše podnose u kući sa dvorištem, nego u skučenim stanovima. Zato je i potražnja za vikendicama u prethodnih nekoliko meseci značajno porasla, a sve je više i onih koji umesto stambenog kredita razmišljaju o gradnji kuće. Koliko, međutim, to košta i šta vam je sve potrebno da biste tu želju ostvarili?

Ipak, za ovakav poduhvat stručnjaci kažu da bi trebalo izdvojiti najmanje 50.000 evra, pa naviše, u zavisnosti od veličine kuće, kvaliteta ugrađenih materijala, lokacije… Dodatno ulaganje je u vidu vremena potrebnog za izgradnju, ali i, pre toga, za prikupljanje svih potrebnih dozvola i dokumentacije neophodne za početak zidanja. Prema nekim procenama, od trenutka kada kupite plac do „prve lopate“, odnosno početka gradnje, najčešće prođe oko godinu dana. Trošenje živaca dok obijate pragove raznih institucija i ustanova, kažu, dobijate „gratis“.

Od vlasničkog lista do glavnog projekta

Prvi dokument koji vam je potreban kada se odlučite za gradnju kuće, je vlasnički list, kao potvrda da zemljište na kome gradite pripada vama. Zatim je potrebno uraditi parcelarizaciju terena, da bi se dobio akt o urbanističko-tehničkim uslovima, a za to je zadužen Geodetski zavod. Ovaj korak traje bar mesec dana i tek tada može da se proveri da li je parcela obuhvaćena regulacionim planom.

Ukoliko ne postoji regulacioni plan za tu parcelu, potrebno je uraditi urbanistički projekat, a za to je potrebno da angažujete licenciranog projektanta za urbanizam i plansko planiranje i da prikupite saglasnosti svih komunalnih i javnih ustanova koje u gradskom Sekretarijiatu za urbanizam naznače kao potrebne. Gotov projekat pregleda sekretarijat za urbanizam i ovaj deo posla, ako imate potpunu dokumentaciju, može da traje i do četiri meseca.

Urbanističko-tehnički uslovi

Nešto jednostavnija procedura je u slučaju da je zemljište na kome se gradi obuhvaćeno regulacionim planom i tada Sekretarijat za urbanizam izdaje akt „Urbanističko-tehnički uslovi“, što takođe može da potraje od mesec dana do tri meseca.

Kada se dobije navedeni akt, može se početi sa izradom idejnog projekta, a za prikupljanje dokumentacije potrebno je najmanje dva meseca. Za izradu glavnog projekta potrebne su saglasnosti od elektrodistribucije, toplane, protivpožarne brigade MUP, JKP „Vodovod i kanalizacija“ i JKP „Skloništa“.

Posle idejnog sledi izrada glavnog projekta i tek kada se na sve te dokumete stavi pečat gradskog Sekretarijata za urbanizam, mogu se prijaviti radovi na parceli.

Materijal za gradnju kuće od 150 m2

Tek tada dolaze na red građevinski radovi, a mi smo napravili okvirnu računicu koliko bi mogla da košta gradnja kuće od 150 m2, sa podrumom od 80 m2.

Ipak, imajte u vidu da se cene materijala razlikuju u zavisnosti od kvaliteta, ali i stovarišta, pa se pre početka gradnje savetuje dobro upoznavanje sa tržištem i svim dostupnim opcijama.

Blok: potreban za gradnju temelja i osnovnih zidova. Za kuću od 150 kvadrata potrebno je oko 7.000 komada bloka. Cena jednog bloka je oko 0,3 evra po komadu, što znači da za ovu stavku treba izdvojiti 2.100 evra.

Cigla: potrebno je od 3.000 do 5.000 komada za izgradnju pregradnih zidova. Cena je 0,15 evra po komadu. Ukupno 750 evra.

Beton: potrebno je od 90 do 120 metara kubnih. Cena betona je oko 60 evra po metru kubnom, mada zavise i od prevoza i popunjenosti mešalice. Dakle, oko 7.200 evra.

Gvožđe: potrebno je od 80 do 100 kilograma po metru kubnom. Cena je 0,5 evra do 1 evra po kilogramu, u zavisnosti od prečnika. Računajte na 12.000 evra.

Građa (drvo, daske, grede): potrebno je od 10 do 15 metara kubnih. Cena je oko 200 do 250 evra po metru kubnom, što znači ukupno 3.750 evra.

Pesak: potrebno je oko 20 metara kubnih. Cena je oko 12 evra po kubiku, dakle do 250 evra.

Kreč i cement: potrebno je od 6 do 8 tona. Cena je oko 120 evra po toni. Ukupno 960 evra.

Krovni pokrivač: potrebno je oko 175 m2 krovnog pokrivača. Cena crepa je oko 5,5 evra po kvadratu, što znači ukupno nešto manje od 1.000 evra.

Stolarija: ovde je značajno pitanje da li ste se opredelili za drvenu ili sve prisutniju ALU/PVC stolariju. Cena drvenog dvokrilnog prozora veličine 120×140 cm kreće se oko 120 evra. Unutrašnja vrata koštaju od 60 do 120 evra u zavisnosti od materijala i veličine, dok se ulazna vrata mogu naći od 190 evra, pa sve do 500 evra. Kada je reč o PVC stolariji, cena prozora kreće se od 110 evra, dok se ulazna vrata mogu naći od 200 evra pa naviše.

Izvor:Blic

Pročitajte i ovo...

3 komentara

Nikola Radivojević 17. октобар 2020. - 23:07

Interesantan tekst bilo bi dobro napraviti kalkulaciju cele izgradnje

Odgovori
Knjigovodstvena agencija 15. март 2021. - 00:17

Ovo su samo početni parametri, postoji i taksa za uređenje gradskog građevinskog, arhitetka kao i „ruke“.

Ukupna cena koštanja je malo kompleksnija, ali svakako dobar tekst kao osnov.

Odgovori
Pipi 4. јун 2021. - 09:31

Data je cena samo za sivu gradnju. Na tu cenu dodati jos parket-laminat, plocice, vodovodne cevi, sanitarija, uvodjenje grejanja na ovaj ili onaj nacin, kotao jos 300 cudesa.

Odgovori

Ostavite komentar