Home VestiEkonomija Najveći pad švajcarske privrede u zadnjih 40 godina

Najveći pad švajcarske privrede u zadnjih 40 godina

by bifadmin

Zemlja u koju se u potrazi za boljim standardom iseljavaju i građani najveće evropske ekonomije, Nemačke, sada strahuje od nezaposlenosti. Oko 1,9 miliona ljudi u Švajcarskoj, ili 37% radne snage, zatražilo je državnu pomoć. Švajcarska vlada očekuje pad privrede u ovoj godini kakav nije zabeležen više od četiri decenije. Ipak, projektovani pad BDP-a je znatno manji nego u drugim velikim ekonomijama u Evropi.

Švajcarska privreda će ove godine pretrpeti najgori pad u nekoliko poslednjih decenija, jer pandemija koronavirusa nagriza proizvodnju i radna mesta, saopštila je švajcarska vlada. U saopštenju se ističe da će pad, ipak, biti manji nego što se prvobitno očekivalo, odnosno iznosiće 6,2%.

To je najveći pad švajcarskog BDP-a od 1975. godine, kada su tu zemlju pogodile posledice naftne krize. Očekuje se i rast stope nezaposlenosti na 3,8%, zbog problema u spoljnoj trgovini, smanjenja lične potrošnje, kao i činjenice da kompanije tek sada počinju – i to usporeno – da normalizuju proizvodnju nakon obustava rada u jeku pandemije Kovida-19.

Loše za švajcarska merila, ali mnogo bolje nego kod drugih

Predviđeni pad BDP-a od 6,2% je donekle manji od prvobitno prognoziranih 6,7% u martu ove godine, a prognoze su znatno povoljnije u odnosu na projekcije za druge evropske zemlje. Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), naime, predviđa da će u Velikoj Britaniji BDP pasti za čak 11,5%, u Francuskoj za 11,4%, a u Italiji za 11,3%.
Švajcarska vlada očekuje postupan oporavak privrede tokom druge polovine godine, pod uslovom da se ne pojavi drugi talas zaraze u većim razmerama, koji bi ponovo zahtevao drastične karantinske mere.

U slučaju da do toga ne dođe, u narednoj godini privreda bi zabeležila rast od 4,9%, ali bi stopa nezaposlenosti i dalje iznosila oko 4,1%, što je za švajcarske standarde veoma visoko.

Farmaceuti otporni i na koronu

Vlada u Švajcarskoj je radi ublažavanja posledica pandemije odobrila paket pomoći vredan više od 60 milijardi franaka, što je blizu 10% nacionalnog BDP-a, kao i hitne zajmove od preko 15 milijardi švajcarskih franaka za skoro 130 hiljada preduzeća. Oko 1,9 miliona ljudi, ili 37% radne snage, zatražilo je državnu pomoć.
Mere ograničenja zbog sprečavanja širenja epidemije bile su blaže nego u drugim zemljama, a veliki farmaceutski sektor u Švajcarskoj i dalje uspešno posluje.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar