Home VestiPolitika i društvo Nove sankcije SAD usmerene na Siriju

Nove sankcije SAD usmerene na Siriju

by bifadmin

Sjedinjene Američke Države najavile su uvođenje novih sankcija Siriji koje će stupiti na snagu 17. juna.

Prema navodima Bele kuće, ovo je pokušaj da se sirijska vlast odvrati od ubijanja civila, mada analitičari kažu da će sankcije itekako ići i na njihovu štetu. Naime, zemlja se već nalazi u teškoj ekonomskoj krizi. U njoj 11 miliona ljudi zavisi od humanitarne pomoći. A tokom pandemije korona virusa nemaština se samo uvećavala.

Sada joj pak prete i sankcije koje će se odnositi na strance koji pružaju bilo kakav vid podrške – finansijski, materijalni ili tehnološki – sirijskom režimu. Odnosiće se i na one koji sarađuju sa sirijskom vojskom ili imaju neke veze sa operacijama ruskih i iranskih vojnih lica u Siriji.

Dakle, manje-više, sankcije će biti usmerene na pojedince, institucije i kompanije koje sarađuju sa zvaničnim Damaskom. Amerika se nada da će one odvratiti zainteresovane strane od saradnje sa sirijskim vlastima.

Ovo se dešava u situaciji kada je Bašar el Asad uspeo da povrati veći deo teritorije od pobunjenika. Kritičari sankcija smatraju da se Asad neće odreći tih teritorija, te da zato one neće imati drugog efekta osim što će dodatno osiromašiti sirijsko društvo.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar